Gazete Vatan Logo

‘Çoğunluğu verin bağımsız olalım’

İspanya’da Katalonya Özerk Bölgesi’nin merkezi Barcelona’da düzenlenen bağımsızlık yanlısı mitinge 1.5 milyon insan katıldı.

‘Çoğunluğu verin bağımsız olalım’

Katalonya’da 27 Eylül’de yapılacak olan bölgesel parlamento seçimleri aynı zamanda Katalan milliyetçileri için bir bağımsızlık referandumu anlamına geliyor. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, kendisine destek veren 4 ayrılıkçı parti ile birlikte girdikleri seçimde 135 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde etmeleri durumunda seçimleri izleyen 18 ay içinde bağımsız Katalonya’nın kuruluşunu hedeflediklerini açıkladı. Mas, ‘Mecliste çoğunluğu sağlayacak vekil sayısını verin bağımsızlığa giden yolda yürümeye başlayalım’ mesajı verdi. Ancak bu söylem ve bağımsızlık yürüyüşü İspanyol hükümetinde büyük rahatsızlık yaratıyor. Madrid’deki Anayasa Mahkemesi, bağımsızlık referandumuna izin vermemişti. Başbakan Rajoy, Katalanlar’a ‘Ayrılırsanız AB’den çıkmış olacaksınız’ dedi. Ancak Katalanlar, yeniden başvurmaları durumunda bağımsız Katalonya’nın AB’ye ekonomik gücü nedeniyle hemen kabul edileceğini düşünüyor.

İspanyollar’dan fazla kazanıyorlar

İspanya’da 17 otonom bölge bulunuyor. Bunlardan en önemlileri Bask bölgesi ve Katalunya. Nüfusları 3 milyon olan Basklar, çelik üretimini ellerinde tutuyor. Ticareti yöneten Katalunya’yla birlikte ülkenin en zengin bölgesi. Her iki bölgedeki 30 bin doların üzerinde kişi başına milli gelir AB ve İspanya ortalamasının üzerinde. Katalanlar’ın hesabına göre İspanya hükümeti, her gün Katalanlar’dan 60 milyon euro “çalıyor.”

Haberin Devamı