Gazete Vatan Logo

Camilla kraliçe olabilecek mi? Elizabeth'in veliahtı kim? Camilla Parker Bowles kimdir? Konsort kraliçe ne demek?

Büyük Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth ölümünün ardından Prens Charles Kral oldu. Kral Charles’ın eşi Camilla Rosemary asıl adı Camilla Rosemary Mountbatten Windsor olan ya da daha önceki eşinin soyadıyla Camilla Parker Bowles’ın kraliçe olup olmayacağı merak ediliyor. Peki, Camilla kraliçe olabilecek mi? Elizabeth'in veliahtı kim? Camilla Parker Bowles kimdir? Konsort kraliçe (Queen consort) ne demek? Kral Charles’ın eşi Camilla kraliçe oldu mu? İşte detaylar…

Camilla kraliçe olabilecek mi? Elizabeth'in veliahtı kim? Camilla Parker Bowles kimdir? Konsort kraliçe ne demek?

2. Elizabeth’in ölümünün ardından yerine kimin geçeceği, kraliçenin kim olacağı merak ediliyordu. Kraliçenin ölümünün ardından Prens Charles Kral oldu. Kral Charles’ın eşi Camilla kraliçe olup olmayacağı merak ediliyor.

KRALİÇE ELİZABETH'İN VELİAHTI KİM?

'Camilla'yı kraliçe olarak tanımanızı istiyorum' açıklamasıyla Kraliçe 2. Elizabeth, kendisinden sonra tahta çıkacak olan kişiyi de resmen duyurmuştu. Buna göre sıralama bozulmayacak ve Elizabeth'in ardından ilk sıradaki veliahtı olan oğlu Prens Charles tahta çıkacağı belli olmuştu. Kraliçe, oğlu Charles tahta çıkınca eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles'un da "kraliçe" unvanını alacağını belirtmişti.

CAMİLLA PARKER BOWLES KRALİÇE OLABİLECEK Mİ?

2. Elizabeth'in yazılı açıklamasında şu satırlara yer vermişti:

"Artık zamanım dolduğunda ve aranızdan ayrıldığımda oğlum Charles Kral olacak. Ona ve eşi Camilla'ya bana verdiğiniz desteği vermenizi ve Charles Kral olduğunda Camilla'yı da 'Kraliçe' olarak tanımanızı ve öyle seslenmenizi istiyorum.”

Haberin Devamı

CAMİLLA PARKER BOWLES KİMDİR?

Camilla Rosemary asıl adı Camilla Rosemary Mountbatten Windsor olan ya da daha önceki eşinin soyadıyla Camilla Parker Bowles 1947 yılında doğdu. Birleşik Krallık Kraliçesi olan II. Elizabeth'in gelini ve Galler Prensi olan Charles Mountbatten-Windsor'ın ikinci eşidir.

Camilla Parker, Charles Mountbatten-Windsor ile küçük yaşlarda aşk yaşamasına rağmen hem kendisinin, hem de prensin evliliği ilişkilerinin gecikmesine sebep olmuş; hatta Diana Spencer ile Charles Mountbatten-Windsor ayrılığı bu aşka bağlanmıştı. Prenses Diana, tartışma yaratan ‘Kendi Sözleriyle Diana’ adlı belgeselde, evliliği süresince Prens Charles ile Camilla Parker Bowles’un ilişkisini bildiğini söyleyerek, “Bu evlilikte üç kişiydik” demişti.

Prens Charles, Diana'nın ölümünden 8 yıl sonra, 9 Nisan 2005'te Camilla Parker Bowles ileride Kral olacak olan Prens Charles ile II. Elizabeth'in onayı ile evlendi. Genellikle Cornwall Düşesi ve İskoçya'da Rothesay Düşesi unvanı taşır. Düşes, Galler Prensinin Kral olmasıyla Kraliçe olarak değil Prenses Konsort olarak anılacak; çünkü prensin ikinci evliliği.

Haberin Devamı

Kraliyet biyografi yazarı Christopher Andersen’a göre Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles’un, Prens William’ın eşi, Cambridge Düşesi Kate Middleton’ı ilk gördüğü andan itibaren küçümsediği iddia etmişti. Camilla Parker Bowles’un üvey oğlu Prens William ve Cambridge Düşesi Kate Middleton’u evlenmeden önce ayırmaya çalıştığı iddia edilmişti.

KONSORT KRALİÇE NE DEMEK?

Konsort kraliçe, kralın veya imparatorun eşi olarak kraliçe ya da imparatoriçe'lere verilen ad. Bir konsort kraliçe genellikle kocasının sosyal rütbesini ve statüsünü paylaşır. Kralın monarşik unvanlarının kadınsı eşdeğerini elinde tutar, ancak tarihsel olarak kralın siyasi ve askeri güçlerini paylaşmaz.