Gazete Vatan Logo

‘Burada ne işin var?’

AB Komisyonu Başkanı Juncker, AP’de yaptığı konuşmada, İngiltere’nin AB’den çıkma kararında rolü olan UKIP Partisi lideri Farage’a “Neden hâlâ buradasın?” diye sordu.

‘Burada ne işin var?’

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 23 Haziran’daki referandumda AB’den ayrılma kararının alınmasının ardından İngiltere’nin pozisyonuna açıklık getirmesini isteyerek, Londra çıkış sürecini resmen başlatana kadar kapalı kapılar ardında herhangi bir müzakere gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı üzerine AP’den düzenlenen olağanüstü genel kurulda konuşan Juncker, “İngiliz dostlarımız kendi görüşlerini verdiler. İngiliz halkının çoğunluğunun talebi saygı gerektiriyor. Demokrasi demokrasidir. Buna saygı göstermeliyiz. İngiliz demokrasisine saygı göstermeli ve onun fikrine saygı göstermeliyiz” diye konuştu.

‘İngiltere son olmayacak’

Juncker’in İngiliz halkının iradesine saygı duyduğu yönündeki ifadesi, AB’den ayrılma kampanyasının önemli isimlerinden Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage tarafından alkışlandı. Bunun üzerine Juncker, “Bu, buradaki son alkışın. Burada olmanız beni şaşırtıyor. İngiltere’nin AB’den çıkması için mücadele ediyordun. Neden hâlâ buradasın?” ifadelerini kullandı. İngiliz halkının isteğine saygı gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Juncker, “Bunun sonuçları olacak. Öncelikli olarak netleştirmek istiyorum, hemen şimdi değil ama bir şeyler olmak zorunda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmasında Belçikalı vekiller tarafından yuhalanan Farage ise, AB’nin sorunlarını görmezden gelen bir siyasi proje olduğunu savundu. AB’den ayrılma kararı ile Avrupa kıtasındaki diğer demokratlar için bir umut ışığı haline geldiğini savunan Farage, “Bugün bir tahminde bulunacağım. İngiltere, AB’yi terk eden son ülke olmayacak” dedi.

Güvenoyu alamadı ama bırakmıyor

İngiltere’de AB referandumundan Brexit kararı çıkmasının ardından istifa baskısıyla karşı karşıya kalan ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, parlamentodaki İşçi Partisi grubunda yapılan oylamada güvenoyu alamadı. Partisinden birçok milletvekilinin AB’de kalınması yönünde isteksiz bir kampanya yürütmekle eleştirdiği Corbyn, güven oylamasını 40’a karşı 172 oyla kaybetti. Oylamanın sonucunun bağlayıcı olmadığı ve İşçi Partisi liderliği için başkanlık seçimi yapılmasını gerektirmediği, ancak Corbyn üzerindeki baskıyı artıracağı belirtiliyor. AB karşıtlığıyla tanınmasına karşın referandum süresince ülkenin AB’de kalması için kampanya yürüten Corbyn ise, oylama sonrası yaptığı açıklamada, istifa etmeyeceğini söyledi. İşçi Partisi’nden Gölge Kabine’de bakanlık görevi yapan 7 kişi tepki olarak istifa etmişti.

Haberin Devamı

‘Önce başvuru yapsınlar’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi müracatta bulunmadan İngiltere’nin AB’den ayrılması konusunda gayri resmi müzakerelerin olmayacağını söyledi. Londra’nın birlikten ayrılmasını frenlediği eleştirilerini reddeden Merkel, “Süreci izlemeliyiz. Ayrılma konusunda resmi bildirim İngiliz hükümeti tarafından yapılmalı. Burada benim bir yetkim yok” diye konuştu.

Halk desteği yüzde 80

AB referandumunda ‘hayır’ cephesinin liderliğini yürüten eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın, Cameron’dan boşalacak başbakanlık koltuğuna oturmasını destekleyen İngilizlerin oranının yüzde 80’e ulaştığı belirtiliyor. Yerel basın, Muhafazakar Parti içerisinde Johnson’ın liderliğine karşı kampanya yürüteceği söylenen Theresa May, Michael Gove, George Osborne gibi isimlere kabinede önemli görevler teklif ederek koltuğu garantilemeye çalışacağını iddia etti.

Haberin Devamı