Gazete Vatan Logo

Belçika’da kırmızı alarm!

Paris saldırılarının ardından neredeyse tüm AB ülkelerinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Brüksel’in Molenbeek mahallesinde bir evde patlayıcı ve kimyasallar bulununca Belçika alarm verdi. Metrolar çalışmıyor, halka evden çıkmayın uyarısı yapılıyor.

Belçika’da kırmızı alarm!

Belçika basınına göre önceki gün ‘Avrupa’nın cihat başkenti’ olarak anılan, terör saldırılarına karışan cihatçıların neredeyse tamamının yaşadığı Molenbeek’te bir eve düzenlenen baskında patlayıcılar ve kimyasal maddeler bulundu. Polisi dehşete düşüren bu maddeler Fransa Başbakanı’nın ‘IŞİD kimyasal saldırı yapmaya hazırlanıyor’ öngörüsünün de doğru olduğunu ortaya çıktı. Üstüne bir de kaçak bombacı Salih Abduselam’ın Belçika’da görüldüğü ihbarları gelince ülkede kırmızı alarm verildi.


4’üncü seviye

AB kurumlarının yanı sıra NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika’nın başkenti Brüksel’de ‘yakın ve çok ciddi’ bir tehdit nedeniyle dün sabah, terör alarm seviyesi en yüksek düzeye çıkarıldı. Başkentte tüm metro seferleri geçici olarak iptal edildi. Metro hatlarının en az pazar gününe kadar kapalı kalacağı belirtildi. Belçika ulusal kriz merkezi Ocam’ın, Brüksel’de 4. terör alarmı seviyesine geçildiğini duyurduğu açıklamasında ‘dolaysız ve çok ciddi terör tehdidi nedeniyle özel güvenlik tedbirlerinin hayata geçirilmesinin ve halka detaylı öneriler yapılmasının zorunlu olduğu’ vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Durum çok ciddi’

Belçika Başbakanı Charles Michel de, terör tehdidinin en yüksek düzey olan 4’e çıkarılma kararının, ‘Brüksel’de, Paris’tekine benzer saldırı yapılabileceği konusunda somut göstergeler bulunması’ nedeniyle alındığını söyledi. Michel, düzenlediği basın toplantısında, halktan tedbirli ve teyakkuzda olmalarını fakat panik yapmamalarını istedi. Başbakan, ‘birçok kişinin silahlar ve patlayıcılarla muhtemelen birçok yerde saldırılar başlatmasından korkulduğunu’ ifade etti. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ise basına yaptığı açıklamada, “Durum çok ciddi. Aksi halde terör tehdidi seviyesini en yüksek olan 4’e çıkarmazdık” dedi.



Metrolar çalışmıyor ordu sokaklarda

Başkent Brüksel’de vatandaşlara konser ve tren istasyonu gibi kalabalık yerlerden uzak durmaları çağrısı da yaptı. Başkent bölgesine bağlı 19 belediyeden de büyük organizasyonları iptal etmeyi gündeme almaları istendi. Brüksel toplu taşıma işletmesi STIB de, ‘Ocam’ın tavsiyesi uyarınca bugün tüm metro hatlarında trafiğin durdurulduğunu’ açıkladı. Metronun yarın da çalışmaması gündemde. Brüksel’deki tren istasyonları ve havalimanında ordu birlikleri devriye görevini sürdürüyor.

Haberin Devamı



AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE!

Berlin’de asker sokağa inebilir

Almanya-Hollanda maçının ertelenmesinin ardından başlayan tartışmalarda, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’in de dahil olduğu bazı bakanlar, olası bir saldırının önlenmesi için ordunun kullanılması gerektiğini savundu. Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğal afetler dışında ordu sokaklara hiç inmemişti.