Gazete Vatan Logo

‘Batı Türkiye’ye destek vermeli’

İngiliz basını, Ortaköy saldırısının ardından Batılı ülkelerin Türkiye’ye terörle mücadelede daha fazla destek vermesi çağrısında bulundu.

‘Batı Türkiye’ye destek vermeli’

Batı medyası, dün de Ortaköy saldırısı ve ardından yaşanan gelişmelere sayfalarında geniş yer verdi.

İngiliz The Times gazetesi, manşet haberinde, Batılı ülkelerin Ankara’yla teröre karşı tam bir işbirliği içine girmesi gerektiğini kaydetti. Gazete, desteğin özellikle istihbarat alanında olması gerektiğini vurguladı. Yazıda, “Batılı ülkeler, DEAŞ konusunda ellerindeki tüm istihbaratı Türkiye ile paylaşmalı” ifadeleri yer aldı. Gazete, İstanbul’daki saldırının benzerlerinin yakın zamanda Batı ülkelerinde de yaşanabileceği uyarısında bulunurken, İngiliz istihbarat yetkililerinin DEAŞ’ın kimyasal saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki uyarısını hatırlattı.

‘Tatile gidin’

The Independent gazetesi ise, Batılıları dayanışma için Türkiye’ye tatile gitmeye çağırdı. Simon Calder yazısında, terör saldırılarına en güzel yanıtın, insanların normal yaşamlarına devam etmeleri olduğunu belirtirken, Türkiye’ye destek için de benzer şekilde hareket edilebileceğini ifade etti. Calder, geçen yıl Sultanahmet’de 10 Alman vatandaşının öldüğü DEAŞ saldırısından sadece bir hafta sonra ailesiyle birlikte Türkiye’de tatil rezervasyonu yaptığını, ancak iptal edilen çok sayıda rezervasyonun ardından seçtikleri turistik tesisin kepenk indirmek zorunda kaldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Çifte tehdit

Calder yazısını, “Türkiye’ye geri dönmek için sabırsızlanıyorum. Çünkü rastgele hedef seçen şiddete verilebilecek en güzel cevap, davranışlarınızı ve seçimlerinizi değiştirmeden ne derece etkisiz olduğunu göstermektir” cümlesiyle noktaladı.

Financial Times gazetesi ise, Türkiye’nin son dönemde hem PKK hem de DEAŞ tehdidiyle karşı karşıya kaldığını yazdı. David Barchard imzalı yazıda, bahsi geçen iki grubun hiç bir ortak yanı bulunmasa da, her ikisinin de gelecek aylarda Türkiye’nin büyük şehirlerinde yeni saldırı girişimlerinde bulunmasının beklendiği yorumu yapıldı. İki grubun Türkiye’ye yönelik terör eylemlerini artırmasına, Ankara’nın Suriye’de giderek büyüyen askeri varlığının neden olduğu belirtildi.

Fransa da araştırıyor

Haberin Devamı

Fransız basını, Paris Savcılığı’nın Ortaköy saldırısının ardından soruşturma başlattığını yazdı. Paris Terörle Mücadele Savcılığı ve Fransa İç İstihbarat Birimi’nin (DGSI), İstanbul’daki saldırıda Fransız vatandaşlarının öldürülmesinin ardından, olayla ilgili terör soruşturması açtığı belirtildi.

Konsolos eşiyle İstanbul’u gezdi

Hollanda’nın 2013’ten bu yana Türkiye Başkonsolosu olarak görev yapan Robert Schuddeboom, Ortaköy saldırısının ardından Türkiye’yle dayanışma için sokağa çıktı. Eşiyle önceki gün Sultanahmet ve Gülhane Parkı’nı ziyaret eden Schuddeboom, resmi Twitter hesabından yürüyüşleri sırasında çektiği fotoğrafları paylaştı. Hollandalı konsolos, fotoğrafların altına, “Eşim ve ben, kendimize ve Hollandalılara, terörün vurduğu bu günlerde, İstanbul’un güzelliğini hatırlatmak için uzun bir yürüyüşe çıktık” diye yazdı.

Bayraklar yarıya indirildi

İstanbul’daki terör saldırısı nedeniyle Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nın önünde bulunan bayraklar yarıya indirildi. İstanbul saldırısını sosyal medyada kınayan ve Türkiye’yle dayanışma vurgusu yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bayrakların yarıya indirilmesini önermişti. Bunun üzerine NATO Karargahı önündeki NATO ve ittifak üyelerinin bayrakları yarıya indirildi. Bayraklar iki gün yarıya indirilmiş olarak kalacak. NATO daha önce de Atatürk Havalimanı’na düzenlenen terör saldırılarının ardından bayrakları yarıya indirmişti. Fransa, Belçika ve Almanya’daki saldırıların ardından da NATO’da aynı karar alınmıştı.

Haberin Devamı