Gazete Vatan Logo

Batı medyasında skandal kapaklar! Aynı anda harekete geçtiler

BBC'den The Economist'te, Foreign Policy'den Le Monde'a, Washington Post'tan Financial Times'a neredeyse tüm medya Erdoğan karşıtı bir kampanyaya girişti.

Batı medyasında skandal kapaklar! Aynı anda harekete geçtiler

Türkiye'nin tarihi seçimine geri sayım sürerken, Batı medyası tarafını alenen belli edip skandal kapak ve haberler yayımlıyor. BBC'den The Economist'te, Foreign Policy'den Le Monde'a, Washington Post'tan Financial Times'a neredeyse tüm medya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı bir kampanyaya girişti.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile röportaj yapan BBC, haberine "Tehlike birçok farklı biçimde gelir. Türkiye'nin uzun süreli lideri Recep Tayyip Erdoğan için, eski bir devlet memurunun elleriyle yaptığı kalp emojisi şeklinde geliyor" cümlesiyle başladı.

Fransız Le Point dergisinin skandal kapağında 'Erdoğan, diğer Putin' yazıyordu. Haberin spotunda ise "Tıpkı Putin gibi, İslamcı başkan da imparatorluk rüyasının ve otokratik eğilimini belirgin hale getirmenin peşinden koşuyor. Seçimlerin arifesinde ise, dünya nefesini tutmuş bekliyor" gibi nefret ifadeleri yer aldı.

Bir diğer Fransız dergisi L'Express dergisi, 'Erdoğan, kaos riski' kapağıyla okurlarının karşısına çıktı. Kapakta 'Avrupa, mülteciler, Ortadoğu...' kelimelerinin yanı sıra, "Türkiye: Tüm tehlikelerin seçimi, Putin'le anlaşma" gibi provokatif spotlar kullanıldı.

Haberin Devamı

Amerikan Foreign Policy dergisi, 'Türkiye seçimleri özgür ve adil olmayacak' başlığıyla yayımladığı analizde, "Ancak muhalefet hala kazanabilir" diyerek Erdoğan karşıtlığını ortaya koydu.

DEPREMİ DE KULLANDILAR

İngiliz The Economist dergisi ise büyük puntolarla '2023'ün en önemli seçimi' manşetini tercih etti, kapakta 'Erdoğan Gitmeli' ve 'Demokrasiyi Kurtarın' denilerek skandala imza atıldı.

Fransız Le Monde gazetesi, 'Eğer kaybederse, Erdoğan yetkisini bırakacak mı?' sorusunu başlığına taşıdı, "Erdoğan döneminin sona ermesinin başlangıcını mı yaşıyoruz?" diyerek skandala devam etti.

İngiliz The Guardian gazetesi, seçimlere günler kala 'Erdoğan'ın depremi: Yıllar boyu süren kötü yönetim bir felaketi nasıl daha kötü hale getirdi?' başlıklı bir haber yayımladı.

Amerikan The New York Times'ın başlığı ise 'Depreme dayanıklı, yolsuzluğa değil: Türkiye'nin istenmeyen ölümleri' oldu.

Haberin Devamı

The Washington Post gazetesinin başyazısı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a nefret kustu: 'Despotizmin büyüyen gölgesi Türkiye seçimlerinin üstünde pusuda bekliyor.'

İngiliz Financial Times gazetesi, 'Türk muhalefet lideri, otokrasiye kayışı geri çevirmeye ant içiyor' dedi.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ YAĞDI

Batı medyasında artan Erdoğan karşıtlığına, Türkiye'den arka arkaya tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, The Economist'in kapağına Twitter hesabından tepki gösterdi. Sözcü Kalın, "Yine heyecan yapmışlar ve eklemişler: ‘Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek.' Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum. Sakin olun. Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı. Son sözü millet sandıkta söyleyecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, The Economist'in gelecek ayki sayısında yer alacak makalesini geri çekti, Twitter hesabından "Bu 'The Economist'in ilk vukuatı değil. İstedikleri kadar hariçten gazel okumaya devam etsinler. Türk milletinin demokratik iradesini kimse gasbedemez. Halkımız gereken cevabı 14 Mayıs günü verecektir" mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, The Economist'in yanı sıra Le Point, BBC ve L'Express'in kapak ve başlıklarını alıntıladığı Twitter mesajında, "14 Mayıs seçimleri öncesinde Batı medyasının patolojik hale gelen Türkiye karşıtlığı ve Erdoğan düşmanlığını esefle karşılıyor, milletimizin iradesini hedef alan yayınları şaşkınlıkla izliyoruz" ifadesini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Twitter mesajında "Batılı dergiler ve gazeteler yine Türkiye’deki siyasi süreçleri etkilemek için seferber olmuş. Cumhurbaşkanımıza karşı yorumlar döşenmişler. Halbuki ders almış olmaları lazımdı. Şimdiye kadar hiçbir konuda etkileri olmadığı defalarca görüldü. Yine aynı akıbetle karşılaşacaklar" dedi.