Gazete Vatan Logo

Avrupa Konseyi nedir? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu?

Avrupa Konseyi olağanüstü toplandı! Avrupa Konseyi Rusya’yı üyelikten çıkardı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'yı bugünden itibaren üyelikten çıkarmaya karar verdi. Peki, Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri hangi ülkeler? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu? Rusya Avrupa Birliği’ne üye mi? İşte detaylar…

Avrupa Konseyi nedir? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu?

Avrupa Konseyi duyurdu! Rusya üyelikten çıkarıldı. Avrupa Konseyi olağanüstü toplandı. Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı. Karar bugünden itibaren geçerli olacak. Peki, Avrupa Konseyi nedir? Avrupa Konseyi üyeleri hangi ülkeler? Rusya Avrupa Konseyi’nden çıkarıldı mı? Rusya ne zaman Avrupa Konseyi’ne üye oldu? Rusya Avrupa Birliği’ne üye mi? İşte detaylar…

RUSYA AVRUPA KONSEYİ’NDEN ÇIKARILDI MI?

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesi'nin, bu sabahki olağanüstü toplantının ardından konseyin tüzüğünün 8. maddesi gereğince başlatılan prosedür kapsamında Rusya'yı bugünden itibaren üyelikten çıkarmaya karar verdiği belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) dün Rusya'nın konseyin üyesi olamayacağına yönelik görüş niteliğinde karar aldığı hatırlatılan açıklamada, Rusya'nın konseyden ayrıldığını Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric'e dün bildirdiği kaydedildi.

RUSYA AVRUPA KONSEYİ’NDEN NEDEN ÇIKARILDI?

Haberin Devamı

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırıları nedeniyle Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nde ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkı 25 Şubat'ta askıya alınmıştı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 10 Mart'ta konseyin tüzüğünün 8. maddesi kapsamında AKPM'den Rusya'ya yönelik alınabilecek yeni yaptırım kararlarını görüşmesini istemişti.

RUSYA AVRUPA KONSEYİ’NE NE ZAMAN ÜYE OLDU?

Rusya, 28 Şubat 1996'da Avrupa Konseyi üyesi olmuştu.

AVRUPA KONSEYİ NEDİR?

Avrupa Konseyi (AK), İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük maddi ve manevi kayıpla çıkan Avrupa’da, halklar arasında uzlaşıyı sağlamak ve kıtada süregelen gerginlik ve çatışmanın yerine, ortak kurumlar, standartlar ve sözleşmelere dayalı güven ve işbirliği ortamı tesis etmek amacıyla kurulmuştur. Avrupa Konseyi, 1948 yılında hükümetleri temsilen AK Bakanlar Komitesi’nin ve parlamenter kanadı temsilen o dönemdeki adıyla Avrupa Konseyi İstişare Meclisi’nin (Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi) birlikte kurulmasıyla oluşturulmuştur. AK’ı kuran Londra Antlaşması 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi tarafından imzalanmıştır. AK’ın belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ise 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanmıştır. AİHS’i ilk imzalayanlar arasında ülkemiz de yer almaktadır.

Haberin Devamı

 AK, savunma dışında, hayatın hemen her alanını kapsayan konularda siyasi işbirliğinin yanı sıra, norm oluşturma, bunları kodifiye etme ve denetleme olmak üzere, üye ülkeler arasında çeşitli düzlemlerde işbirliği öngören kapsamlı bir yapılanmaya sahiptir. Konsey, hükümetlerarası kanat, parlamenter kanat ve yerel yönetim kanadının yanı sıra 200’ü aşkın sözleşme ile bir sözleşmeler sistemini de içerir. Keza, bütün taraf ülkelerin bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başta olmak üzere, birçok denetim mekanizması bulunmaktadır.

Soğuk Savaşın bitiminde gerçekleşen demokratikleşme süreci, AK’ın Avrupa ölçeğindeki siyasi ve hukuki etkinliğini öne çıkarmıştır. Konsey, Orta ve Doğu Avrupa’da geçiş sürecine giren ülkelerin katılımıyla hızlı bir şekilde genişlemiştir. 2000’li yıllardan itibaren, küreselleşmenin de etkisiyle, AK içinde günümüz sınamalarına daha etkin yanıt verecek bir reform çalışması başlatılmış, böylece 830 milyon Avrupalının gözünde, AK’ın çalışma ve katkılarının anlamını ve faydasını arttırmak ve aynı zamanda, gerek yakın coğrafyada, gerek uluslararası düzeyde, siyasi görünürlüğünün artırılması amaçlanmıştır. Konsey’in mücavir coğrafyası içinde yer alan Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki halk hareketleri karşısında AK, kendi bünyesinde geliştirdiği demokratikleşme, hukuk devleti ve insan hakları norm ve standartlarını, talepleri üzerine bu ülkelerle paylaşma yolunda çalışmalara başlamıştır. Avrupa Konseyi’nin (AK) amaçları; insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek; ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ve çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak; Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak olarak özetlenebilir.

Haberin Devamı

AVRUPA KONSEYİ’NE ÜYE ÜLKELER

Haberin Devamı

Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan.

TÜRKİYE AVRUPA KONSEYİ’NE ÜYE Mİ?

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde kurucu üye olarak yer alıyor.