Gazete Vatan Logo

Adalar hızla boşalıyor

AB-Türkiye anlaşmasının ardından Yunan adalarına varan göçmen sayısında belirgin bir düşüş görülürken kaçakçılar boş durmadı yeni rota belirledi

Adalar hızla boşalıyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşmanın yürürlüğe girmesinin üzerinden bir hafta geçerken, Yunan adalarına varan sığınmacı ve göçmen sayısında da belirgin düşüş yaşandığı görüldü. Yunanistan’ın resmi verilerinden derlenen bilgilere göre, adalara gelen göçmen sayısı Cuma ve Cumartesi için sırasıyla 78 ve 73 ile sınırlı kaldı. Perşembe günü ise 61 kişi adalara gelmişti. Geçtiğimiz yıl kimi zaman bir günde 10 bini aşkın sığınmacının akın ettiği adalara, anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün bin 600’ün üzerinde sığınmacı ve göçmen varmıştı. Alman basınının haberlerine göre ise kaçakçıların İtalya üzerinden yaptığı yeni planlarda ise fiyat artırdığı, numaralarını ise Facebook üzerinden ‘umut yolcuları’ yla paylaştığı belirtiliyor.

4 Nisan’tan itibaren...

Adalarında anlaşma öncesi 8 binin üzerinde sığınmacı ve göçmenin biriktiği Yunanistan, bu sayıyı 4 bin 668’e indirdi. Şu an Midilli’de 2 bin 463, Sakız’da ise bin 296 sığınmacı ve göçmen bulunuyor. Ülke genelinde ise, yaklaşık bir ay önce Balkan ülkelerinin sınır geçişlerini durdurmasının ardından önemli bir kısmı Makedonya ile sınır bölgesi olan İdomeni’de olmak üzere 50 bini aşkın sığınmacı ve göçmen bulunuyor. AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma 20 Mart Pazar günü yürürlüğe girmişti. Anlaşmaya göre, bu tarihten itibaren Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçiş yapan sığınmacılar kamplarda tutulacak ve 4 Nisan itibarıyla iltica taleplerinin reddedilmesi halinde Türkiye’ye geri gönderilebilecek.

Haberin Devamı

Sınır kapısına akın ettiler

Mülteciler arasıda yayılan ‘sınırların açılacağı’ haberleri yüzlerce göçmenin tekrar Yunanistan-Makedonya sınırındaki İdomeni’ye akın etmesine neden oldu. Bölgedeki demiryolunun üzerine çadır kuran ve banklar yerleştiren grup, dün sabah saatlerinde daha da kalabalıklaşmaya başladı. AB tarafından uygulanan yerleştirme politikasına inanmadıklarını ve sınırdan uzaklaştıkları takdirde “unutulacaklarını” yineleyen sığınmacılar, İdomeni’deki bekleyişlerini sürdüreceklerini ve sınırların açılmasıyla daha iyi bir yaşam için çıktıkları bu yola devam etmek istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Ön sıralarda çocuk ve engelli sığınmacıları tutan grubun birkaç yüz metre ilerisinde bekleyen Yunan polisinin, olası bir durumda müdahale etmek için bölgeye sevk edildiği bildirildi. Yetkililer daha sonra ‘sınırların açılacağı’ haberlerinin asılsız olduğunu duyurdu.