Gazete Vatan Logo

ABD'yi Kenan vurdu, hayat durdu! Uyarılar peş peşe geldi

Son yılların en şiddetli kar fırtınası binlerce uçak ve tren seferini iptal ettirdi, şehirlerde yaşayanlardan sokağa çıkmamaları ve seyahat etmemeleri isteniyor. Meteoroloji yetkilileri, hızı 120 kilometreyi bulabilecek rüzgarla birlikte tipinin etkisinin dört katına çıkabileceğini belirterek elektrik kesintileri ve sel uyarıları yapıyor.

ABD'yi Kenan vurdu, hayat durdu! Uyarılar peş peşe geldi

ABD son yılların en şiddetli tipisini korkuyla beklerken, Associated Press (AP) haber ajansı New York'tan Main'e doğu kıyısındaki şehirlerde yaşayanların Cumartesi sabahına 15 santimetreyi bulan kar yağışıyla uyandığını bildiriyor.

Şimdiden binlerce ucuşu iptal ettiren Bombogenesis veya Kenan isimli kar fırtınasının gittikçe gücünü artıracağı tahmini yapılıyor. Meteoroloji yetkilileri, şiddetli rüzgarla birlikte tipinin etkisinin dört katına çıkabileceğini belirterek elektrik kesintileri ve sel uyarıları yapıyor.

4 bin 500'den fazla uçak seferinin yapılamayacağını aktaran AP, Boston-Washington koridorundaki tren seferlerinin de çoğunun iptal olduğunu kaydediyor.

Doğu kıyısında tipi uyarısı verilen 10 eyalet şöyle: Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland ve Virginia.

BOSTON KABUSU YAŞAYACAK

CNN International ise rüzgarın hızının yer yer 120 kilometreyi bulacağı tahmin edilen tipinin yaklaşık 45 milyon insanı tehdit ettiğini yazdı. Boston Valisi Michelle Wu da 4 milyon 900 bin insanın yaşadığı şehir için kar uyarısı yayınladı, kent sakinlerine evlerinde kalma çağrısı yaptı. Boston'a 60 santimetreyi aşan kar yağacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

New England bölgesini bundan 44 yıl önce vuran bir kar fırtınası Boston’da 68 santimetre kar birikmesine neden olmuş, ana yollar bir hafta boyunca kapalı kalmış, çok sayıda kişi evlerinde mahsur kalmış ve onlarcası hayatını kaybetmişti.

Ulusal Hava Durumu Dairesi'nin (NWS) tahminlerine göre, en fazla kar yağışının Massachusetts eyaletinin güneydoğusu ve Martha’s Vineyard adasına düşmesi bekleniyor.

Yetkililer insanlardan evlerinden dışarı çıkmamaları ve seyahat etmelelerini isterken, birçok süpermarkette raflar boşaldı. Birçok şehirde ise kütüphaneler, aşı istasyonları ve kiliseler kapalı. New York Belediye Başkanı Eric Adams, açık havada yemek yeme etkinliklerini ve aşı randevularını iptal etti.

Fırtınanın yol açacağı sel, Atlas Okyanusu kıyılarının bazı alçak bölgelerini özellikle tehdit edebilir.

Haberin Devamı

Uzmanlar, soğuk havanın okyanus üzerindeki sıcak hava dalgası ile karşılaşarak 'Bombogenesis' etkisi göstereceğini belirtiyor. (Milliyet)