Gazete Vatan Logo

ABD'de ara seçimler: Cumhuriyetçi Parti'nin yükselişi

4 Kasım 2014 tarihinde yapılan ABD ara seçimleri, ABD Kongresi'nde Temsilciler Meclisi ile Senato'nun bir kesiminin yeni temsilcilerini seçti. Başkanlık sisteminin güçler ayrılığı ilkesi ile uygulandığı ülkede yapılan seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin Demokratlara büyük üstünlük sağladığı görüldü.

ABD'de ara seçimler: Cumhuriyetçi Parti'nin yükselişi

Obama'nın başkanlığının son iki yılında birlikte çalışacağı yasama örgütünü belirleyen ABD seçimleri, beklenen sonuçlara ulaşıldığını gösterdi. Yapılan seçim anketlerinde öne çıkan Cumhuriyetçiler, Senato'da üstünlük sağlamayı başardı.

Temsilciler Meclisi'nde üstünlüğünü pekiştiren Cumhuriyetçi Parti, Senato'da da Demokrat Parti'den çoğunluğu eline alarak, Başkan Obama'nın geçirmek istediği yasa tasalarınaa engel koymak için oldukça güçlendi.

ABD'de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki yoğun fikir ayrılığı ile Obama'ya duyulan tepki ara seçimlerde sandığa net bir biçimde yansıdı.

Senato

ABD Senato'sunda her eyalet 2 senatör ile temsil ediliyor ve çoğunluk 51 sandalye ile sağlanıyor. Senato'nun 100 sandalyesinden 36'si için yapılan seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler 23, Demokratlar 12 sandalye kazandı.

Temsilciler Meclisi

Eyaletlerin nüfusuna göre temsil edildiği Temsilciler Meclisi'nin tamamı yani 435 üyesi için girilen seçimde, Cumhuriyetçiler ellerinde bulundurdukları çoğunluğu zorlanmadan korumayı başardı.

Haberin Devamı

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi'nde 241 sandalye kazandı. Demokratlar ise bir önceki seçim dönemine göre gerileyerek 174 sandalyede kaldı. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlamak için 218 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.

Cumhuriyetçi Parti, bu sonuçlara göre 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Temsilciler Meclisi'nde en büyük çoğunluğa ulaştı.

2016 ABD Başkanlık Seçimleri'nde başkan adayları kim olacak?

ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığı 2016 yılında bitiyor.

Yapılan seçim anketlerinde Demokratların şu anda en öne çıkan adayı, 2 dönem Başkanlık yapmış Bill Clinton'ın eşi, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton.

2 yıl boyunca yasamayı elinde bulunduracak Cumhuriyetçi Parti'de ise henüz bir başkan adayı üzerinde konsensüs bulunmuyor.

2012 yılında yapılan Başkanlık Seçimleri'nde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Mitt Romney'in tekrar bu yarışa girebileceği konuşuluyor. Mitt Romney'in 2012 seçimlerindeki Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan'ın da ismi, Cumhuriyetçi Parti'de öne çıkıyor.

Haberin Devamı

2 ABD Başkanı çıkaran Bush ailesinden, Jeb Bush ismi öne çıkan başkan adaylarından biri. Daha önce 3 kez başkan adayı olmak için ön seçimlere girmiş Ron Paul'ün oğlu Rand Paul da, başkan adayı olmak isteyen isimlerden biri olduğu konuşuluyor.

ABD Başkanlık Seçimleri ne zaman yapılacak?

ABD'nin yeni başkanı 8 Kasım 2016 tarihinde yapılacak seçimler sonucunda belli olacak.