Gazete Vatan Logo

60 metrekarede 4 ay

Şili'deki kazada mahsur kalan madenciler kağıtlara yazarak yakınlarına mektup gönderdi

Şili’de yaşanan maden kazasından 18 gün sonra seslerini yukarıya duyuran madencilerin sağlık durumu iyi. Ancak madencilere ulaşacak tünelin açılması yılbaşını bulacak.
60 metrekarelik alanda yaşayan 33 madencinin akıl sağlığınının bozulması endişesi var.

Şili’de 5 Ağustos’ta göçen madende mahsur kalan 33 madenci, önceki gün yakınlarına seslerini duyurdu. Haberi coşkuyla kutlayan Şilililer şimdi kurtarma operasyonuna kilitlendi. Yerin 515 metre altında acil durum odasında mahsur kalan madencileri kurtarmak için 65 cm çapında bir delik açılacak ve işçiler teker teker asansörle yukarı çekilecek. Ancak bu işlemin 4 ay sürecek olması yetkilileri endişelendirdi. Psikologlar göre 60 metrekare alanda 33 kişinin bu kadar uzun süre kalmaları akıl sağlıklarını bozabilir.

Madencilerin 18 gün boyunca yanlarındaki kumanyalardan günde bir kaşık konserve, süt ve çeyrek bisküvi tüketerek hayatta kaldıkları ortaya çıktı. 8’inci denemede madencilere ulaşan kurtarma ekipleri tünelin açılacağı yerde zemin etüdü yaptıktan sonra delme işlemine başlayacak. Mahsur kalan madencilerin sağlık durumunun iyi olduğunu açıklandı. Göçük altında 10’ar kilo verdikleri tahmin edilen madencilere açılan havalandırma deliği vasıtasıyla yiyecek ve içecek gönderiliyor. Ayrıca 15 cm çapındaki delikten ihtiyaçları olan oksijen de sağlanıyor.

Hangi tarihte çıkacaklarını bilmiyorlar...

Madencilerle telsizle iletişim kurmayı başaran Paula Newman adlı doktor, 700 m derinlikteki madencilerin “sağlık durumlarının mükemmel” olduğunu, ilk gıda yardımının ulaştırıldığını ve yaralı bulunmadığını belirtti. Hükümet havalandırma deliğinden madencileri yakınlarıyla görüştürmek için telefon hattı kuracak. Madenciler 4 ay sonra çıkacaklarını bilmiyor.

NASIL KURTARILACAKLAR?

1-5 Ağustos’ta 7.2 km uzunluğundaki madende göçük meydana geldi.

2-Ekipler havalandırma delicisiyle madencilere ulaşmaya çalıştı.

3-Çekiç sesleri duyulmasıyla yapılan sondajda madencilerin “hayattayız” notlarına ulaşıldı. Delikten kamera sarkıtılarak görüntülendiler.

4-Açılan delik sayesinde mahsur kalanlara oksijen ve yiyecek gönderiliyor.

5-Ekipler şimdi bir insanın geçebileceği büyüklükte tünel açarak madencileri tüple yüzeye çıkartacak. Bu da 120 gün gerektiriyor.

33 madenci küçük bir ev boyutunda olan sığınak odasında mahsur kaldı

Haberin Devamı