Gazete Vatan Logo

3 ebeveynli ‘kusursuz bebek’ için parlamentoda oylama

Üç kişinin DNA’sı kullanılarak tüp bebek yapılmasına izin veren yasa tasarısı için İngiliz parlamenterler dün parlamentoda oy kullandı. İngiltere dünyada “3 ebeveynli bebek” tekniğine izin veren ilk ülke olacak

İngiltere’de, 3 kişinin DNA’sını kullanılarak anneden bebeğe geçen bazı ölümcül genetik hastalıkların engellemesi amacıyla geliştirilen “3 ebeveynli bebek” tekniğine ilişkin yasa tasarısı tartışmalara neden oldu. İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda yasa tasarısı oylandı ve kabul edildi.

Söz konusu “3 ebeveynli” tüp bebek tekniğinde, annenin yanı sıra kadın bir donörün yumurtaları ve babanın spermi kullanılıyor. Tartışmalı teknikle, anneden bebeğe geçen “mitokondrial bozukluk” hastalığı gibi bazı ölümcül genetik hastalıkların engellenmesi amaçlanıyor. Dünyada her 6 bin 500 bebekten biri ölümcül olabilen “mitokondrial” hastalıkla doğabiliyor. Hücrelerin enerji ihtiyacını “mitokondri” organeller karşılıyor. Mitokondrial hastalıklarda vücut, fonksiyon gösterebilmesi için gerekli olan enerjiden mahrum kalıyor. Mitokondrial bozukluk anneden bebeğe geçerek, çocukta beyin hasarı, kas atrofisi, kalp yetmezliği ve körlüğe neden olabiliyor.

İşte yöntemi

Tüp bebek yönteminin kullanıldığı “3 ebevenyli bebek” tekniğinde, döllenmiş yumurtanın çekirdeği hücreden çıkarılıp sağlıklı mitokondriye sahip donörden alınmış hücreye yerleştiriliyor.

Haberin Devamı

İngiliz hükümeti prensipte tasarıya destek verirken, Anglikan Kilisesinden üst düzey yetkililer tekniği “güvensiz” ve “etik olmadığı” için eleştirerek, tekniğin uygulanmaması için hükümete çağrıda bulundu. Tasarının Lordlar Kamarası’nın oylamasından da geçmesi gerekecek. Tasarının yasalaşması halinde “3 ebeveynli bebek” denemesi bu yıl içerisinde yapılabilecek ve böylece 3 biyolojik ebeveyne sahip ilk bebek, 2016 yılında doğabilecek. Yasalaşırsa İngiltere dünyada bu tekniğin kullanılmasına izin veren ilk ülke olacak. “3 ebeveynli bebek” yönteminden yılda yaklaşık 150 çiftin faydalanacağı tahmin ediliyor.