Gazete Vatan Logo

10 erkek tarafından dövüldü, ölüme terk edildi

Afganistan'ın ilk kadın rap şarkıcısı: Eğer sessiz kalırsam hiçbir şey değişmeyecek.

10 erkek tarafından dövüldü, ölüme terk edildi

Gazetevatan.com

Hayat Paradise Sorouri için pek kolay olmadı. Geçtiğimiz yedi yıl içinde 27 yaşındaki genç kız ülkesinden iki kez kaçmak zorunda kaldı, sayısız ölüm tehdidi aldı, caddede on erkek tarafından acımasızca dövüldü ve ölüme terk edildi. Suçu ise başörtüsü yerine beyzbol şapkasını başına takmasıydı. O, Afganistan'ın ilk kadın rapçisi ve kadın haklarının yükselen sesi.

The Guardian'a konuşan Paradise Sorouri ; "Şarkıcı ya da artist ya da öğretmen olmanız önemli değil, eğer Afganistan'da kadınsanız, siz bir problemsiniz. Ben sesi olmayan kadınların adına yüksek sesle kadın hakları için haykırıyorum" dedi.

Paradise, 6 motosikletli 10 erkek tarafından etrafı sarılıp sopalarla dövüldüğünde erkek kardeşiyle eve dönüyordu. Saldırganların kendisine, müzik yapmaya çalışarak kadınlara kötü örnek olduğunu belirterek bağırdıklarını söyledi. Bu sırada tek yapabileceğinin kardeşini korumak olduğunu düşünenn Sorouri, "beni bir adamdan diğer adama ittiler. Yakınımızda olan insanlara yardım etmeleri için yalvardım, ancak adamlara beni ölümüne dövmeleri için baskı yaptılar" dedi.

Haberin Devamı

Yaşadığı korkunç olaylardan sonra Paradise ve nişanlısı Diverse Afganistan'dan ayrılıp Berlin'e yeni bir hayat kurmaya gitti. Paradise halen kadın hakları için mücadele ediyor. Genç kız Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Mart ayında Kuran yaktığı iftirası ile linç edilerek öldürülen 28 yaşındaki Farkhunda'nın kendisini daha güçlü yaptığını söyleyip ekliyor; "Savaşacağım... Sadece Farkhunda için değil tüm Farkhunda'lar için"

Berlin'de yaşayan genç rap sanatçısı ayrıca "Afganistan'ın bizim sesimize ihtiyacı var. Burada yaşarken bu sorunları daha sesli bir şekilde duyurabiliriz" dedi.