Gazete Vatan Logo

Yeşil pasaport fiyatları 2020 | Yeşil pasaport nasıl alınır, kimlere verilir?

Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport düzenlenmesi 17 Ocak 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İçişleri Bakanlığının yönetmeliğine göre, avukatlara hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Yeşil pasaportlarla ilgili yapılan düzenleme sonrası yeşil pasaport başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar Yeşil pasaport nasıl alınır, yeşil pasaport kimlere verilir? Yeşil pasaport 2020 fiyatları ne kadar? sorularına yanıt aramaya başladı.

Yeşil pasaport fiyatları 2020 | Yeşil pasaport nasıl alınır, kimlere verilir?

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilme imkânı veren yeşil pasaport konusu arama motorlarında yoğun bir şekilde aranan konulardan biridir. TBMM eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilen yeşil pasaport nasıl alınır? 2020 yeşil pasaport fiyatları ne kadar?

YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR, NASIL ALINIR?

Yeşil pasaport alabilmek için öncelikle en yakın il veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmak gerekir. Başvuru yapabilmek için ise talep edilen evraklar hazırlanmalıdır.

Yeşil pasaport başvurusunda gerekli evraklar

T.C kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, T.C kimlik kartı veya geçici olarak verilen kimlik belgesi)

Haberin Devamı

Pasaport almak isteyen kişiye ait 2 adet biyometrik fotoğraf

Mevcut durumda çalışanlar için; yeşil pasaport almak isteyen memurun çalıştığı kurumdan yetkili tarafından imzalanarak onaylanmış ve pasaport şube müdürlüğüne gönderilmiş, hak sahibi memur ile birlikte pasaport alacak diğer aile bireylerinin kimlik bilgilerinin bulunduğu hususi pasaport talep formu.

Emekli durumunda olanlar için; yeşil pasaport almak isteyen emekli memur 1 defalığına emekli olduğu kuruma giderek memuriyet derecesini gösteren kâğıt alması gerekmektedir. Bu belge de yeşil pasaport için emekli memurlardan istenen belgelerdendir.

Öğrenim hayatı devam eden kişilerin öğrenci belgesi

Reşit olmamış,18 yaşından küçüklerin muvafakat belgesi

Önceden pasaporta sahipseniz eski pasaport

Engelli olan çocuklar için sağlık raporu

Son olarak pasaport defter bedeli (Yeşil pasaport hakkı olan vatandaşlar pasaport harcı ödemezler.)

Söz konusu evrakların hazırlanmasıyla birlikte randevu alınır. Randevuları almak için 2 farklı yöntem vardır.

Haberin Devamı

1. İnternet üzerinden online olarak randevu alma yöntemi. Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine girerek en yakın olan ilgili kurumdan size uygun gün ve saatte pasaport başvurusu için randevu alabilir.

2. Yeşil pasaport randevusu alabilmek için ikinci yol, telefonla arayarak randevu almak. ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayarak eşil pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz.

YEŞİL PASAPORTU KİMLERE VERİLİR?

– 1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurlarına,

– TBMM eski üyelerine,

– Eski bakanlar,

– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine,

– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına,

– Görevleri süresince olmak kaydıyla büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına,

– 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarına,

– Devlet sporcusu unvanını taşıyan atletlere,

– Eskiden devlet bankaları olup, sonradan özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şu kişilere;

Haberin Devamı

– Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp, emekli kesenekleri 1.,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ve bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları dışında ihracat ile uğraşan iş adamlarına da verilir.

İHRACATÇILAR DA YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR?

Bakanlar Kurulu 22.03.2017 tarihinde “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar”a dair aşağıdaki yasayı çıkarmış:

Son üç takvim yılında (2014, 2015, 2016) yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.

NOT: Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1,
10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2,
25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3,
50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4,
100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

Haberin Devamı

-Bu yasa devlete karşı şu suçlardan birisinden hüküm giymemesi durumunda geçerli:
Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık.

-Diğer suçlardan hüküm giyenler, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği miktarı tutturuyorsa yeşil pasaport alabilecek.

YEŞİL PASAPORT FİYATLARI

Pasaport ücretleri 2020 yılı için 163 TL olarak revize edildi. Bu ödeme sonrasında alacağınız dekontu yeşil pasaport başvurusu için hazırladığınız evrakların içerisine koyarak kolayca başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.