Gazete Vatan Logo

Emekli olacağım tarihi bir yıl öne çekebilir miyim?

Yıl sonu yaklaşırken emekli olma hayali kuranların emeklilik ile ilgili araştırmaları da yoğunlaştı. E-Devlet Çalışma Hayatım ekranı üzerinden ne zaman emekli olacağını, kalan prim gününü sorgulayan vatandaşlar emeklilik tarihinin önce çekilip çekilemeyeceğinin de yanıtını sorguluyor. Peki, emeklilik 1 yıl öne çekilir mi?

Emekli olacağım tarihi bir yıl öne çekebilir miyim?

E-Devlet Çalışma Hayatım ekranı ile emeklilik tarihi kolayca hesaplanıyor. 60 yaşını geçen, 25 yıl sigortalı olan ve en az 4500 gün prim ödeyen çalışanlar da emekli olabilirler. Ancak emekli olacaklar Emekli olacağım tarihi bir yıl öne çekebilir miyim? Sorusuna yanıt arıyor. İşte cevabı…

Emeklilik tarihi bir yıl öne çekilebilir mi?

15 Ağustos 1970 doğumluyum. 18 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıcım 1 Ekim 1992’de oldu. 8110 gün primim var. Emekliliği bir yıl geri çekmek için kaç gün borçlanmam gerekiyor? Sorusuna Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu yanıt verdi.

CEVAP: 5600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, bundan sonra prim yatırmasanız da 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 490 gününü borçlanmanız halinde, 52 yaşınızı dolduracağınız 15 Ağustos 2022’de emekli olabilirsiniz (25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olarak). Gördüğünüz gibi bir yıl erken emekli olmak için askerlik sürenizin 490 gününü borçlanmanız gerekiyor.

Haberin Devamı