Gazete Vatan Logo

Taban ücret değişti! Asgari ücretli çalışan 16.106 TL alacak

Temmuz ayı itibarı ile asgari ücrete ara zam yapıldı. Milyonlarca çalışanın maaşı atrttı. Sadece maaşlar değil ayrıca çalışanların aldığı bazı ödemeler de arrtı. Rapor parası, süt parası ve çocuk parası ödemeleri temmuz itibarı ile arttı.

Taban ücret değişti! Asgari ücretli çalışan 16.106 TL alacak

Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan ‘doğum parası (rapor)’ sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli.

1 Temmuz’a kadar çalışan yeni anneye 12 bin 454 lira doğum parası ödeniyordu. Ancak 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 29.3’lük ara zamla birlikte taban ödeme tutarı da artmış oldu.

Böylece 5 bin 4 lira üzerinden hesaplanan doğum izni parası 6 bin 471 liralık yeni brüte göre hesaplanacak. Bu hesaba göre yeni anneye sadece doğum parası olarak 16 bin 106 lira ödenecek.

112 GÜNLÜK İZNE GÖRE

Doğum izni ödemesi, doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz çocuk olunca bu süreye 2 hafta daha ekleniyor.
Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edilebiliyor.

Çalışan anneye yapılan tek ödeme bununla sınırlı değil. 15 Mayıs 2015’ten itibaren doğum yapan tüm annelere çocuk parası veriliyor.

Haberin Devamı

EMZİRME ÖDENEĞİ DE VAR

Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den başvuru imkanı var. Ayrıca Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor.

Bu kapsamda;

- ilk çocuk için 300 lira,

- ikinci çocuk için 400 lira

- üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Tüm bunlara ilave olarak SGK’nın yılda bir belirlediği ve bu yıl 316 lira olarak uygulanan süt parası da (emzirme ödeneği) bulunuyor. Bundan hem SGK’lı hem de Bağkur’lu anneler yararlanabiliyor. Süt parasını almak için başvuru, SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yapılıyor. (Posta)