Gazete Vatan Logo

Son dakika asgari ücret açıklaması! Bakan Bilgin duyurdu, ve belli oldu

Milyonlarca çalışan bekliyordu. Yeni yıla kısa bir süre kala milyonların gözü 2022 asgari ücret zammına çevrildi. 8 milyon kişinin maaşını etkileyecek asgari ücret zammı ile ilgili flaş açıklama geldi. Bakan Bilgin duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün yaptığı açıklamada, "Asgari ücretin toplumda adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. dedi.

Son dakika asgari ücret açıklaması! Bakan Bilgin duyurdu, ve belli oldu

Milyonları ilgilendiriyor. Gözler yeni yılda yapılacak asgari ücret zammına çevrildi. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılı asgari ücretini aralık ayında bir araya gelecek. Hem hükümet hem de işçi tarafından açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 1 Aralık'ta yapılacağını söyledi. Bakan Bilgin, geçtiğimiz gün yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve asgari ücretin tespitine ilişkin aralık ayının sonunu bekleme niyetinde olmadıklarını belirterek, "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde" diye konuşmuştu.

Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi ise bugün yaşandı. Türk-İş Kadın İşçi Eğitim Semineri’nde konuşan Bakan Bilgin yaptığı açıklamada, “Asgari ücret konusunda sayın başkanın tavrı çok açık. Emeği koruyacak seviyede olmalı. Asgari ücret adı üzerinde Türkçe çok güzel tanımlanmış. Bu rakam toplumu tatmin edecek, toplumda adalet duygusunu pekiştirecek, onu güçlendirecek, burada işçiler sahipsiz değildir, devlet sosyal devlettir ve bir seviyede olacağına inanıyorum. Ben de bu anlayıştayım ve sayın başkanla bu konuda uzlaşma içerisindeyiz.” dedi.

Haberin Devamı

İŞÇİLERİN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ NE?

Asgari Ücret görüşmelerinde işçi tarafını Türk-İş temsil ediyor. Türk-İş şu ana kadar herhangi bir rakam telaffuz etmedi. Ancak, Türk İş, işçi konfederasyonları ile ortak bir tutum belirlemek için biraraya geldi.

Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay daha önce “Aralık ayının ilk 10 gününde bunu oturup konuşalım işçi ne alacağını, işveren de ne vereceğini bilsin. Uzatmanın anlamı yok. İşçiyi tebessüm ettirecek rakam inşallah gelir. Bunu yaparken işveren ve işçinin üzerindeki vergi yükünü almak gerek” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

DİSK, 2022 yılı asgari ücret önerisini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın çağrısı üzerine geçen hafta Türk-İş Genel Merkezi'nde Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk-İş Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda genel başkanlar, 2022'de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi sürecinde izlenecek yol haritasını görüşerek bu süreçte temel alınacak ilkeler konusunda teknik düzeyde çalışmalar yapılmasını kararlaştırdı.

 


İŞVERENDEN HÜKÜMETE VERGİLERİ AZALTIN ÇAĞRISI!

İşverenler, ücretler üzerindeki vergilerin azaltılması halinde asgari ücrete olumlu yansıyacağını belirtiyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak düşürülmesinin çalışan ve işverenler üzerindeki baskıyı azaltacak tek formül olduğunu bildirdi.

ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR OLMASI BEKLENİYOR?

Ekonomik anlamda hayat pahalılığından dolayı beklenti, önceki yıllara göre daha da yüksek. 2022 asgari ücretin belirlenmesinde bilindiği üzere aralık ayı enflasyon oranı kriter olacak.

Haberin Devamı

Zam dönemi yaklaşırken Prof. Dr. Cem Kılıç, NTV'ye asgari ücret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıç, "Ben bu sene yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir artış olacağı kanaatindeyim" dedi.