Gazete Vatan Logo

SGK resmen duyurdu! Büyük destek, tek tek açıklandı, 5 yıl boyunca...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gençler için harekete geçti. Büyük destek sağlanıyor. SSK'lı, Bağ-Kur'lu, çalışmayan, yeni mezun olan gençler için farklı avantajlar sunuluyor. Öğrenciler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor. Kendi işini kuranların primleri 1 yıl boyunca SGK tarafından karşılanıyor. Gençleri istihdam eden işverenlere de prim desteği sağlanıyor. Böylece 18-29 yaş arasındaki gençlerin iş hayatına adım atması kolaylaştırılıyor. İşte SGK tarafından kadın-erkek tüm gençler için uygulanan ayrıcalıklar...

SGK resmen duyurdu! Büyük destek, tek tek açıklandı, 5 yıl boyunca...

Ülkemizde son yıllarda üniversite sayısı bir hayli arttı. Artık her ilde bir üniversite bulunuyor. Bazı kentlerde ise birden fazla üniversite eğitim veriyor. Dolayısıyla yüksek öğretim mezunu gençlerin sayısı da artıyor. Ancak gençlerin en büyük problemi üniversiteden mezun olduktan sonra, hemen iş hayatına atılamamaları. Büyük hayallerle başlayan üniversite hayatı birçok genç için hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor. Yeni mezun olmuş, iş deneyimi bulunmayan gençlerin istihdam edilmesi için devlet tarafından işverene prim avantajı sağlanarak, gençlerin iş hayatına daha fazla katılımı hedefleniyor. 

Sadece üniversite mezunları değil aynı zamanda orta öğretim ve lise mezunu gençler için de iş bulmak belirli bir süreç gerektiriyor. Herhangi bir iş kolunda eğitimi ve deneyimi olmayan gençler için ise mesleki eğitim fırsatları sunuluyor. Böylece gençler yeni bir meslek edinerek iş bulma konusunda da avantaj sağlıyor.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısı ile gençlere sağlanan avantajlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tek tek açıklandı. 

Haberin Devamı

GENÇLERE 2 YIL ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Mezuniyet tarihinden itibaren ortaöğretim mezunlarının 20, yüksek öğretim mezunu gençlerin 25 yaşını geçmemesi durumunda SGK tarafından 2 yıl daha sağlığa ücretsiz ulaşım imkanı sağlanıyor.

Şehit, harp ve vazife malullerinin çocuklarına ise, her yıl eğitim ve öğretim yardımı yapılıyor. 2021-2022 eğitim döneminde 19 bin 501 gence 73,6 milyon lira ödeme yapıldı.

Ayrıca lise ve yüksek öğretim öğrencisi gençler, öğrenci belgesine gerek olmaksızın GSS aktivasyon işlemini ücretsiz olarak gerçekleştirebiliyorlar.

SGK’DAN İSTİHDAM DESTEĞİ

SGK gençler için pirim desteği sağlıyor. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşını dolduran kadınlar bu destekten yararlanıyor. 

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar için 48 ay, mesleki ve etkin eğitim veren orta veya yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar ya da Türkiye İş Kurumu’nca düzenlenen iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay prim desteği veriliyor. 
Bu şartları taşımayan gençler için ise 24 ay prim desteği sağlanıyor.

Haberin Devamı

18 AY PRİM TEŞVİKİ

İmalat ve bilişim sektörü ile diğer sektörlerde faaliyet gösteren işverenlerin ilave istihdam ettiği 18 yaşından büyük kadın ile 18 yaşından büyük, 25 yaşından küçük erkekler için 18 ay prim teşviki sağlanıyor.

Sosyal hizmetlerden faydalanan gençlerin özel sektörde işe başlamaları halinde ise 5 yıl boyunca prim desteği sağlanıyor.

KENDİ İŞİNİ KURANLAR 1 YIL PRİM ÖDEMİYOR

İlk defa Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan 18-29 yaş arası gençlerin 12 ay boyunca primleri SGK tarafından karşılanıyor.