Gazete Vatan Logo

Rekor tazminat! İş yerinin WhatsApp grubundan çıkarılan çalışan davayı kazandı

İngiltere'de bir mahkeme hasta olduğu sırada Whatsapp grubundan çıkarılan çalışana ayrımcılık yapıldığını söyleyerek 130 bin sterlin tazminat verilmesine hükmetti.

Rekor tazminat! İş yerinin WhatsApp grubundan çıkarılan çalışan davayı kazandı

Günümüz şartlarında pek çok şirket çalışanlarını bilgilendirmek amacı ile WhatsApp grupları oluşturuyor. Mailden daha hızlı iletişim kurulabilmesi, çalışanlara her an ulaşmanın kolay olması WhatsApp gruplarının işlevselliğini artırıyor. Ancak bu gruplar kimi zaman da sorunlara yol açıyor. İngiltere'de yaşanan olay da  WhatsApp grupları ile ilgili çıkabilecek sorunları gözler önüne seriyor. 

Batı Londra'daki Hounslow belediyesine ait bir tesis yönetim şirketi olan Coalo'da çalışan 60 yaşındaki Mark Brosnan, sırtındaki bir yaralanma nedeniyle hastalık iznindeyken "önemli güvenlik bilgilerini iletmek" için kullanılan bir grup sohbetinden çıkarıldığını fark etti. Grup sohbetinden çıkarılan çalışan mahkemenin yolunu tuttu. 

'OLUMSUZ BİR DAVRANIŞ OLUŞTURABİLİR'

İş mahkemesi, çalışanın sohbete dahil etmeme kararının haksız olduğunu tespit etti ve İş Hakimi Sarah George, çalışanları başkalarıyla paylaşılan mesajların dışında bırakmanın "olumsuz bir davranış" oluşturabileceğini söyledi.

Ağustos 2021'deki toplantıda işçi, "hastalık nedeniyle devamsızlık nedeniyle WhatsApp grubundan çıkarıldığını" öğrendi.

MAAŞININ TAMAMINI ALAMADI, İŞTEN AYRILDI

Brosnan, yöneticilerden yanıt gelmeyince ve hastalık maaşının tamamını alamaması üzerine  Aralık 2021'de şirketten ayrıldı.

Haberin Devamı

REKOR TAZMİNAT KARARI

Mahkeme, şirketin "tamamen mantıksız" davranışı nedeniyle Mark Brosnan'a 134 bin 411 sterlin tazminat ödenmesine karar verdi.

Öte yandan iş yeri çalışanları kimi zaman da işveren dışında kendi aralarında WhatsApp grubu kurabiliyorlar. Bu gruplar da çalışma yaşamında sorunlar çıkmasına yol açabiliyor.  WhatsApp grubundaki yazışmaların ortaya çıkması ya da çalışanın performansını olumsuz etkilemesi iş akdinin fesh edilmesine yol açabiliyor. 

Öte yandan WhatsApp grubundaki konuşmalar delil kabul edilebiliyor. Bir çalışan  WhatsApp'tan yazdığı mesaj nedeniyle tazminat hakkını kaybetti. İş yerinin  WhatsApp grubuna; “Merhaba, 14 yıllık çalışma hayatımı bitirmiş bulunmaktayım, herkes hakkını helal etsin” diye bir mesaj atan çalışanın bu mesaj ile işten kendi isteği ile çıktığı izlenimi doğuyor. Ancak çalışan mesajdan sonra işten çıkarıldığını ve tazminat hak ettiği iddiası ile dava açtı.  Uzmanlar, çalışanların iş akitleri resmi olarak sona ermeden işten ayrıldıklarına dair herhangi bir açıklama yapmamaları gerektiğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı