Gazete Vatan Logo

Rapor parası ne zaman yatar? SGK rapor parası sorgulama…

Geçici iş göremezlik raporu olan vatandaşların en merak ettiği soruların başını rapor parası konusu çekiyor. SGK hizmeti bünyesinde olan kişiler, sağlık problemi yaşadıklarında raporlu olmak kaydıyla işe gidemedikleri günler için SGK’tan para alınıyor. Peki, Rapor parası ne zaman yatar?

Rapor parası ne zaman yatar? SGK rapor parası sorgulama…

Sağlık sorunları nedeniyle iş göremezlik raporu alanlara SGK tarafından rapor parası ödeniyor. Raporlu olup çalışamadıkları günlerin ücretini devletten tahsis etmek isteyen vatandaşlar, Rapor parası ne zaman yatar? sorusuna cevap arıyor. İşte SGK rapor parası sorgulama

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

RAPOR PARASI ALMA ŞARTLARI

Haberin Devamı

İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 günlük primin yatmış olması gerekiyor.

1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için ise Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödemiyor.

Rapor parası almak için raporda hastalık teşhisi olması gerekiyor. Raporda bir teşhis yoksa, SGK para ödemesi yapmaz.

İş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat edilmelidir. İş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmek için bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerekiyor.

SGK RAPOR PARASI SORGULAMA

İşçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK yetkilileri raporu inceler ve onaylar. Onaylandıktan sonra da PTT’ye ödeme talimatı İşçiye SMS gönderir. İşçi PTT’ye giderek rapor parasını alabilir.

E DEVLET’E GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı

RAPOR PARASI HESAPLAMASI

Rapor parasını hesaplamak için öncelikle ilk üç aylık brüt gelir toplanır. Son üç aylık prim günü toplanır. Raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. 2 çıkartılmasının sebebi rapor parasının raporun ilk iki günü için verilmemesidir. İlk üç aylık brüt gelir, son üç aylık prim gününe bölünür. Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı (-2 gün de hesaplanır) çarpılır. Çıkan sonuç ayakta tedavi olması halinde 2 ile çarpılıp 3’e bölünür ve alacağınız rapor parasını bulmuş olursunuz. Rapor parasını E-Devlet şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.