Gazete Vatan Logo

Ne zaman emekli olurum? emeklilik yaşı hesaplama robotu

Türkiye’de 14 milyon işçi var, 14 milyon işçinin merak ettiği konuların başında da emeklilik geliyor. Sosyal Güvenlik Kurulu’na bağlı çalışanların araştırdığı emeklilik konusunun en sık araştırılan sorusu ise ‘’ne zaman emekli olurum?’’ sorusudur. Peki işçi ve bağkurlular engelliler ne zaman emekli olur?

Ne zaman emekli olurum? emeklilik yaşı hesaplama robotu

Yüzbinlerce çalışan, emekliliği için gün sayıyor. 8 Eylül 1999 yılına kadar kadınlar 38, erkekler de 43 yaşında emekli oluyorlardı. Değişen şartlar emeklilik yaşında da prim sayısında da değişikliğe neden oldu. Aktif çalışma hayatı içinde yer alan milyonlarca kişini emekli olacakları tarihi beklerken, diğer taraftan emekli olabilmek için gereken şartları da sorguluyor. Her vatandaşın emekli olacağı tarih, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir ve vatandaş, emekli olacağı tarihi artık internet üzerinden rahatça öğrenebilmektedir.

Emeklilik Yaşını Etkileyen Faktörler

  • Sigortalı olunan tarih,
  • Yaş,
  • Primin ödenmesi

Ne zaman emekli olabilirim? Sorusu 3 koşul altında cevaplanıyor. İşe ilk giriş ile işin son gününe kadar ödenen primin belirlenen sayıya eşit olması, çalışan kişinin yasada belirlenen yaşı doldurması emeklilik hakkının temel faktörleridir.

Bu şartların sağlandığı taktirde kişi emekli olacağı tarihi e devlet üzerinden ve online emeklilik hesaplama sistemleri ile rahatça hesaplayabilir.

Emeklilik Tarihi Nasıl Öğrenilir? (4A, 4B ve 4C)

Haberin Devamı

İlk olarak e devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bunun için bir PTT şubesine gidip, nüfus kağıdınızı gösterdiğiniz taktirde rahatça şifre edinebilirsiniz. Şifrenizi edindikten sonra, E Devlet sistemine TC numaranızı ve şifrenizi girip, 4A emeklilik sorgulaması sayfasına erişebilirsiniz. Açılan sayfadan SSK emeklilik hizmeti dökümü sorgulamanızı yapabilirsiniz.

İşçi, bağkur ve emekli sandığına bağlı olan kişilerin emeklilik şartları farklı olduğundan 4B emeklilik ve 4C emeklilik sorgulaması için de aynı aşamaları takip edip, sistem açıldıktan sonra arama kısmını 4A yerine 4B ve 4C yazarak ilgili sayfaya erişebilirsiniz.

Güncel sigorta bilgilerini öğrenildikten sonra atılacak ilk adım ise; emeklilik yaşı hesaplama formunu doldurmak. Sigorta bilgilerinizi doldurduktan sonra, sistem otomatik hesap yaparak sonucu ekrana yansıtır. Böylece tek bir uygulama ile hem emeklilik sorgulamanızı hem de emeklik yaşınızı öğrenilmiş olacaksınız.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama

4B Hizmet Dökümü Sorgulama

Haberin Devamı

4C Emekli Sandığı

Ne Zaman Emekli Olurum?

E devlet sigorta bilgilerinizi öğrendikten sonra https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sitesine girip, söz konusu ekranda belirlenen formda yer alan bilgileri doldurduktan sonra da, ne zaman emekli olurum sorusunun bilgisini elde etmiş olursunuz.

5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik sistemi değiştiği için 01.05.2008’den sonra sigorta girişi yapılan kişiler, prim sayısı doldurulsa bile kişi 60 yaşını beklemek zorundadır.