Gazete Vatan Logo

Sözleşmeliden memuriyete geçişte emeklilik statüsü nasıl olur? Son 7 yıl memurun emeklilik statüsünü değiştirir mi? Hizmet birleştiren memurların emeklilik şartları ne olur?

Memurların emeklilik şartları, diğer çalışanların emeklilik şartlarından farklı uygulanıyor. Memurların emeklilik şartlarını 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla olan prim ödeme gün sayısı yani hizmet süresi belirliyor. Kamu kurumlarında sözleşmeli olacak çalışma hayatına başlayıp, daha sonra memur kadrosuna geçirilenlerin emeklilikleri ile hizmet birleştirmesi yapan memurun emeklilik şartları ile ilgili konular da kafa karışıklığına neden oluyor. Peki, Sözleşmeliden memuriyete geçişte emeklilik statüsü nasıl olur? Son 7 yıl memurun emeklilik statüsünü değiştirir mi? Hizmet birleştiren memurların emeklilik şartları ne olur? Sözleşmeliden memuriyete geçişte hangi statüden emekli olunur? İşte detaylar…

Sözleşmeliden memuriyete geçişte emeklilik statüsü nasıl olur? Son 7 yıl memurun emeklilik statüsünü değiştirir mi? Hizmet birleştiren memurların emeklilik şartları ne olur?

Memur emekliliğinde şartlar sözleşmeli, SGK’lı veya işçi statüsünde çalıştırılanlardan farklı olarak uygulanıyor Memurlar kanunda belirli süre 4/C’li olarak sigortalı olmak, emeklilik için gerekli süre sosyal güvenlik primi ödemek ve emekli olunacak yaş ile ilgili koşulları sağladığında emekli olabiliyor. Ancak memur kadrosuna geçmiş olan sözleşmeli personelin emeklilik şartları değişebiliyor.

MEMURİYETE GEÇİŞTE EMEKLİLİK STATÜSÜ NASIL OLUR?

Sözleşmeliyken kadroya geçirilenlerin emekliliği konusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, sözleşmeli personel olarak alınan ve toplu olarak memuriyete geçirilenlerin emeklilik statüsü ile ilgili okurundan gelen soruları cevapladı:

SORU: 22 Ekim 1981 doğumluyum. Sigorta girişim 6 Ağustos 1998. Belediyede sözleşmeli olarak 17 Şubat 2009’da çalışmaya başlayıp 2013’te toplu bir şekilde memuriyete geçirildik. Emeklilik koşullarımız memur olarak mı, SSK’lı olarak mı değerlendirilecek? ÇİGDEM

CEVAP: Primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Primi ödenen son yedi yılda, memuriyet statüsüne fazla prim ödediğinizden memur şartlarıyla, yani 4/c sigortalılık statüsünden emekli olacaksınız. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup hizmet birleştiren memurların emeklilik şartları 23 Mayıs 2022’deki toplam hizmet süresine (prim ödemesi) göre belirleniyor. 6 Ağustos 1998’den 23 Mayıs 2002’ye kadar aralıksız prim ödediğinizi varsayarsak, emekli olmak için; 20 tam yıl hizmet süresi ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 20 tam yıl (7200 gün) hizmet süreniz olması şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

MEMURLARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Eski adıyla Emekli Sandığı üyeleri, yeni adıyla da 4/c’lilerin emekliliği için öncelikle tarih, sonrasında ise emeklilik için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Memur emekliliğinde şartlar; belirli süre 4/c’li olarak sigortalı olmak, emeklilik için gerekli süre sosyal güvenlik primi ödemek ve emekli olunacak yaştır. Memurlar için emeklilik süreci ilk işe giriş tarihinden ziyade tamamlanması gereken süre ve bu sürenin sonunda emekli olunacak yaş daha önemlidir. Kadın memurlar için işe başlama tarihinden önce 20 yılı ne zaman tamamlayacakları ve yaş önemli. Erkek memurlar için ise 8 Eylül 1999 öncesinde işe girmişlerse 25 yılı tamamladıklarında yaşa gerek olmadan emeklilik hakkını elde edebiliyorlar. Ancak emekliliğine 25 yıldan az olanlar için kademeli yaş uygulanıyor.

Haberin Devamı