Gazete Vatan Logo

Memur ve emekli maaşlarına zam! Ve belli oldu, ne kadar artış olacak?

Memur ve emekli maaşlarına zam... Memur ve memur emeklisi açıklanacak olan Aralık ayı enflasyonu ile birlikte ne kadar zam alacağını hesaplayabilecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verisine göre; enflasyon temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12, eylülde yüzde 1.25, ekimde yüzde 2.39, kasımda ise yüzde 3.51 olmuştu. Bir başka ifadeyle ikinci 6 aylık dönemin 5 ayında kümülatif yüzde 10.46’lık enflasyon rakamına ulaşıldı. Geriye sadece aralık kaldı. Merkez Bankası beklenti anketine göre aralık için uzmanların enflasyon öngörüsü yüzde 3.37 seviyesinde. Buna paralel veya daha fazla bir artışla SSK ve Bağkur emeklilerinin ocak zammı yüzde 15-16’ya dayanacak. Yüzde 3.5’lik aralık enflasyonuyla son 6 aylık enflasyon yüzde 14.33 olacak. Eğer aylık enflasyon yüzde 4.1 olursa zam yüzde 15’e, aylık enflasyon yüzde 5 olursa zam oranı yüzde 16’ya ulaşacak. Enflasyonun beklentileri aşması zam oranını daha yukarı çekecek. Enflasyonun aralıkta kabaca yüzde 3-5 arasında gelmesi durumunda SSK ve Bağkur emeklilerinin son 1 yılda alacağı zam toplamı yüzde 24-26 arasında olacak. Yıllık belirlenen asgari ücret zammı yüzde 50.5 olunca emekliye de bu seviyelere yakın artış gündeme geldi. İşte haberin detayları...

Memur ve emekli maaşlarına zam! Ve belli oldu, ne kadar artış olacak?

Memur ve memur emeklisi 2022 yılında yapılacak Zam oranını bekliyor. Gözler 3 Ocak Pazartesi günü açıklanacak aralık ayı enflasyonuna çevrildi.

Pazartesi günü açıklanacak olan Enflasyon rakamlarının ardından zammın çerçevesi netleşecek. Memurlara daha önce toplu sözleşmeden elde ettikleri yüzde 5 zam vardı. Üzerine enflasyon farkı eklenecek. Eklenecek enflasyon farkı da pazartesi günü açıklanacak.

Memur-Sen daha önce kur artışları nedeniyle alım gücünün azaldığı söyleyip ek zam talep etmişti. Bunun ardından görüşmeler yapılacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanıyla da bu konuda bir araya gelinmiş ve daha sonra aralık ayı enflasyonu işaret edilmişti. Enflasyon rakamının açıklanmasının ardından ek zam konusunun da netleştirilmesi bekleniyor.

15 OCAK'TA YANSIYACAK

Pazartesi günü gerçekleştirilecek kabine toplantısında memur maaşları için ek protokol de gündemde. Toplantıda Çalışma Bakanı tarafından kabine üyelerine bilgilendirme yapılması ve ek protokol için net bir çerçevenin çizilmesi bekleniyor. Eğer bir ek zam gelirse de ocak ayı maaşlarına bunun yansıtılacak. Yani 15 Ocak'a kadar memur ek zammı netleştirilecek.

Haberin Devamı

Kabinede, ayrıca Emekli maaşlarına ilişkin zamların da ele alınacağı belirtiliyor.

BİLGİN: ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ÜCRET ARTIŞI OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, memurlara sosyal refah düzenlemesi yapılacağını duyurdu. Bakan Vedat Bilgin, kamu çalışanları için enflasyonun üzerinde bir ücret artışı olacağını söylemişti.

TAHMİNLERE GÖRE RAKAMLAR

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verisine göre; enflasyon temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12, eylülde yüzde 1.25, ekimde yüzde 2.39, kasımda ise yüzde 3.51 olmuştu. Bir başka ifadeyle ikinci 6 aylık dönemin 5 ayında kümülatif yüzde 10.46’lık enflasyon rakamına ulaşıldı. Geriye sadece aralık kaldı. Merkez Bankası beklenti anketine göre aralık için uzmanların enflasyon öngörüsü yüzde 3.37 seviyesinde.

Buna paralel veya daha fazla bir artışla SSK ve Bağkur emeklilerinin ocak zammı yüzde 15-16’ya dayanacak. Yüzde 3.5’lik aralık enflasyonuyla son 6 aylık enflasyon yüzde 14.33 olacak. Eğer aylık enflasyon yüzde 4.1 olursa zam yüzde 15’e, aylık enflasyon yüzde 5 olursa zam oranı yüzde 16’ya ulaşacak. Enflasyonun beklentileri aşması zam oranını daha yukarı çekecek.

Haberin Devamı

EK ARTIŞA NE KADAR ALAN KALIR?

Enflasyonun aralıkta kabaca yüzde 3-5 arasında gelmesi durumunda SSK ve Bağkur emeklilerinin son 1 yılda alacağı zam toplamı yüzde 24-26 arasında olacak. Yıllık belirlenen asgari ücret zammı yüzde 50.5 olunca emekliye de bu seviyelere yakın artış gündeme geldi.

Ankara’nın gündeminde ilk sıralarda yer alan emekliye ek zammın, net olarak belirtilmese de geçen temmuzda aldıkları ile ocakta alacakları dahil yıllık kümülatif yüzde 40 seviyesinde olabileceği konuşuluyor. Bu oranların yakalanması için enflasyon zammından sonra yapılacak ek zammın yüzde 13 olabileceği hesaplanıyor. Bir başka deyişle ocakta yüzde 31.55 (40-8.45) oranında zam yapılması bekleniyor.

EMEKLİ SANDIĞI’NDA DURUM NASIL?

Emekli Sandığı’na bağlı memur emeklileri de benzer bir refah düzenlemesinden pay alacak. Onlar da temmuzda yüzde 8.45 zam almıştı ve ocaktaki toplu sözleşme zammıyla alacakları toplam zam da son 1 yılda yüzde 26-28 seviyesinde olacak. Bunun yüzde 40 zamma tamamlanması için de ek yüzde 10 zam yapılabileceği hesaplanıyor.

Haberin Devamı

İKİ FARKLI SENARYO VAR

Geçen yıl korona etkisiyle SSK ve Bağkur emekli maaşının en düşüğü 1.500 liraya sabitlenmişti. Şimdi bu taban tutarın 2 bin liraya artırılması üzerinde çalışmalar yapılıyor. Henüz bir rakam telaffuz edilmese de özellikle düşük emekli maaşlarına yönelik bir adım atılacağı dile getiriliyor.