Gazete Vatan Logo

Ek gösterge 0 ne demek, ek göstergesi 0 olanlar ne olacak? Ek göstergesi olmayan memurlar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada ek gösterge ile ilgili beklenen haberi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 600 puanlık bir yükseltmeye gitmeyi kararlaştırdıklarını, yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil 5,3 milyon kamu emekçisinin bu düzenlemeden yararlanacağını söyledi. Peki, Ek gösterge 0 ne demek ve ek göstergesi olmayan memur kimlerdir? Ek göstergesi 0 olanlar ne olacak? Ek göstergesi olmayan memurlar…

Ek gösterge 0 ne demek, ek göstergesi 0 olanlar ne olacak? Ek göstergesi olmayan memurlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını dün yapılan Kabine toplantısının ardından açıkladı. 3600 ek gösterge talebi yerine ek göstergelerde 600 puan artışa gidilirken, Erdoğan’ın 3600 ek gösterge için “1. dereceye gelmiş olma” şartını açıklaması sonrası ek göstergesi bulunmayan sözleşmeli personel konusu merak edilmeye başlandı.

Ek gösterge 0 ne demek, ek göstergesi 0 olan memur kimlerdir?

3600 ek gösterge düzenlemesinin detayları dünkü Kabine Toplantısı`nın ardından belli oldu.

Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması anlamı taşıdığından, ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde çok önemlidir.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. BBC’de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği bilgi az aldığında düzenlemeden yardımcı hizmetler sınıfındakiler dahil, 5,3 milyon memur yararlanacak. Bu çerçevede, birinci derece devlet memuru olan tüm meslek gruplarının ek göstergeleri, 600 puanlık artışla 1 Ocak 2023'ten itibaren 3600'e çıkarılacak.

Haberin Devamı

Yapılan artıştan, mevcut emekli memurlar da yararlanacak.

Genel müdür yardımcılarının ek göstergesi de 3600' den 4400'e, şube ve ilçe müdürlerinin ek göstergeleri de 2200'den 3000'e çıkarılacak.

Ek göstergesi 3600'e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan memurun aylık maaşında, mevcut maaşlarında 1234 lira ile 1391 lira, emekli ikramiyesinde ise 44.500 lira ile 50.150 lira arasında artış olacak.

Memurlar eğitim durumlarına göre belirli derece ve kademeden göreve başlıyor, görevleri süresince de derece ve kademeleri yükseliyor. İlkokul, ortaokul ve lise mezunu memurlar daha düşük derecelerden başladıkları için 1. dereceye kadar çıkamıyor. Dolayısıyla 3600 ek göstergeden yararlanma hakkı sadece ön lisans ve üzeri mezunların hakkı oluyor.

Ek gösterge alanlar, kamu çalışanlarının yüzde 60-70’ine tekabül ediyor

Haberin Devamı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üni. Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını TRT Haber'de değerlendirdi.

Bu kapsama bütün kamu görevlilerin alınması önemli bir şey olduğunu söyleyen Zengin, “Bu düzenleme Cumhuriyet tarihinde çok görülebilecek bir düzenleme sayılmaz. Elbette farklı beklentiler olabilir” diyerek şöyle konuştu:

“Bu 4 meslek grubundaki lisans mezunlarına da 3600 ek gösterge verilmesi gibi beklentiler olabilir. Kamu çalışanlarına hem bu 4 meslek grubuna 3600 ek gösterge verilmesinin hem diğer bütün kamu görevlilerinin var olan ek göstergelerinin 600 puan artırılmış olması son derece önemli bir gelişme. Bu kamu sistemi açısından da memurlar açısından da önemli bir gelişme.

O yüzden bazı 3600 ek gösterge alan meslek gruplarına baktığımızda neredeyse kamu çalışanlarının yüzde 60-70’ine tekabül ediyor. Kapsam dışında kalan lisans ve ön lisans mezunlarının da bu anlamda beklentileri olması normal.”

"Düzenleme hayata geçtikten sonra herkes daha ilerde olacak"

Haberin Devamı

Düzenlemenin birinci dereceye çıkan bütün kamu çalışanlarını kapsaması halinde lisans ve ön lisans mezunlarının da 3600 ek göstergeye tabii olabileceğini söyleyen Zengin, lisans ve ön lisans mezunlarının da birinci dereceye çıkabilme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Herkesin bu düzenlemenin hayata geçtikten sonra, önceki durumundan daha ilerde bir noktada olacağını ifade eden Zengin, “Hiç göstergesi olmayanın bile artık 600 göstergesi olmuş olacak. Yani o sistem içerisinde kendini görmüş olacak” dedi. 

Ek göstergesi 0 olan memurlara verilen 600 puanlık göstergenin emeklilikte maaşa ve ikramiyeye getirisi söz konusu düzenlemenin detayları belli olduğunda netleşecek.