Gazete Vatan Logo

3600 ek göstergede son durum ne? 3600 ek göstege alacak memur kadroları hangileri, kimleri kapsıyor?

3600 ek gösterge ile ilgili gelişmeler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7. Memur-Sen Büyük Türkiye buluşmasında 3600 ek gösterge meselesini yıl sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planladıklarını söylemişti. MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçeli, 3600 ek göstergenin Meclis'te görüşülerek sorunun ortadan kaldırılacağını söyledi. Peki, 3600 ek göstergede son durum ne? 3600 ek göstege alacak memur kadroları hangileri, kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge ne zaman verilecek? 3600 ek gösterge çalışan memur maaşını etkiler mi? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili merak edilenler...

3600 ek göstergede son durum ne? 3600 ek göstege alacak memur kadroları hangileri, kimleri kapsıyor?

Son haftalarda gündemde olan ve hükümetin kesin çözüm için harekete geçtiği 3600 ek gösterge siyasi partilerin de gündeminde yer almaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  7. Memur-Sen Büyük Türkiye buluşmasında 3600 ek gösterge ile ilgili çalışma yaptıklarını ve yıl sonuna kadar meseleyi çözeceklerinin müjdesini vermişti. MHP lider Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "3600 Ek Gösterge'nin verilmesi için hükümetimize her desteği vereceğiz." dedi.

MHP'DEN 3600 EK GÖSTERGEYE DESTEK!

Milliyetçi Harekete Partisi lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, "24 Haziran seçimlerine girerken hazırlamış olduğumuz beyannamede neyi vaat ettiysek arkasındayız. Bütçe imkanları doğrultusunda, kademeli geçişle birlikte EYT sorunu Meclis'te görüşülecek bu sorun ortadan kaldırılacaktır. 3600 Ek Gösterge'nin verilmesi için hükümetimize her desteği vereceğiz. Asgari ücretle yaşayan vatandaşlarımızın enflasyona ezdirilmemesi, ücretlerin iyileştirilmesi temennimizdir." dedi.

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7. Memur-Sen Büyük Türkiye buluşmasında 3600 ek gösterge ile ilgili şunları söyledi:

"Toplu görüşme ve sözleşme süreçlerinde memurlarımızın tüm taleplerini eldeki imkanlar çerçevesinde daima dikkate aldık. Şöyle bir geriye dönüp baktığımızda bu doğrultuda hiç de azımsanamayacak bir mesafe katettiğimizi görüyoruz. Kamu görevlilerimizin toplu sözleşme hakkını anayasal güvenceye biz kavuşturduk. Toplu sözleşmede anlaşmazlık yaşanması halinde başvurulacak mekanizmaları biz oluşturduk. Disiplin kurullarında sendika temsilcilerine yer vermenin yanında, disiplin cezalarına yargı yolunu biz açtık. Geçici personel statüsünü sözleşmeliye biz dönüştürdük ve kendilerine sendikaya üye olabilme hakkı tanıdık. Çeşitli dönemlerde 280 bin sözleşmeli personeli kadroya geçirdik. Kılık kıyafet yasaklarını kaldırmakla kalmadık, inanç özgürlüğü ve haklarıyla ilgili güvenceler getirdik. Maaş promosyonlarının doğrudan personele ödenmesini temin ederek kamu görevlilerimize ek gelir sağladık. Emekli kamu görevlilerine maaş promosyonundan bayram ikramiyelerine kadar pek çok destek verdik. İzin süreleri ve kapsamıyla ilgili sıkıntıları çözdük. Sicil notu ve sicil raporu gibi objektiflikten uzak uygulamaları kaldırdık. 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz."

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, asgari ücreti enflasyonun üzerinde bir refah düzeyine taşıyacak bir anlaşmanın asgari ücret komisyonundan çıkacağını dile getirerek, "Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir diğer mesele de 3600 Ek Gösterge meselesidir. Bu çalışmayı Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle sonlandırmak için çalışıyoruz. İnşallah ocak ayında TBMM'ye getireceğiz." dedi.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

3600 ek gösterge, dört meslek grubunu polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsıyor. Böylece 2200 ve 3000 olan ek gösterge, 3600'e çıkacak.

Haberin Devamı

Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek.

Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak.

3600 EK GÖSTERGENİN ÇALIŞAN MEMURUN MAAŞINA ETKİSİ NEDİR?

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.

Haberin Devamı