Gazete Vatan Logo

3600 ek gösterge çıktı mı? 3600 ek göstergenin maaşa etkisi ne? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor?

3600 ek gösterge ile ilgili son durum merak ediliyordu! Resmen açıklandı! 3600 ek gösterge düzenlemesinde çalışmalar tamamlandı. Bakanlık duyurdu! Çalışma Bakanlığı’ndan 3600 ek gösterge ile ilgili yapılan açıklamada, 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildiği bildirildi. Peki, 3600 ek gösterge çıktı mı? 3600 ek göstergenin maaşa etkisi ne? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge ne zaman Meclis’e gelecek? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili tüm detaylar…

3600 ek gösterge çıktı mı? 3600 ek göstergenin maaşa etkisi ne? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor?

3600 ek göstergede son durum uzun süredir kamuoyu tarafından takip ediliyordu! 3600 ek gösterge Meslis’e geliyor! Resmen açıklandı! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 3600 ek göstergenin toplu sözleşme maddesi haline getirildiği bildirildi. Peki, 3600 ek gösterge çıktı mı? 3600 ek göstergenin maaşa etkisi ne? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge ne zaman Meclis’e gelecek? İşte 3600 ek gösterge ile ilgili tüm detaylar…

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.

Son dönemde kurda yaşanan hareketlilikten kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla toplu sözleşmenin ilgili maddelerinde güncellemeye gerek duyulmuştur. Ancak bu düzenlemeleri hayata geçirirken demokratik bir müessese olan toplu sözleşmenin zaafa uğraması da kabul edilemez.

Haberin Devamı

Bu nedenle yetkili konfederasyon ve sendikalarımızla yaptığımız görüşme sonucunda kamu çalışanlarımızın alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmemizde yer alan enflasyon farkını da dikkate alarak bir sosyal koruma çalışmasını kapsamlı hale getirmeyi ek protokol olarak değerlendireceğiz.

Söz konusu çalışma, sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır.

Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasında durarak, ekonomideki dalgalanmaların kamu çalışanlarımız üzerindeki etkisini bertaraf edecek bu düzenlemeyi en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarımız devam etmektedir."

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN MECLİS’E GELİYOR?

Bakan Bilgin, daha önceki açıklamalarında konunun Meclis’e gelmesi için ocak ayına işaret etmişti. Bilgin, “Bu çalışmayı Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle sonlandırmak için çalışıyoruz. İnşallah ocak ayında Meclis’e getireceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 2018’den bu yana gündemde olan 3600 ek gösterge konusunun gelecek yılın içinde çözüme kavuşturulması planlanıyor. Ek gösterge hem memurun hem de memur emeklisinin maaşını etkiliyor. 3600 ek gösterge çıkınca özellikle emekli memurların maaş ve ikramiyesi artacak.

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Kamuda memur olarak çalışanların emekli olduklarında ne kadar emekli ikramiyesi ve emekli aylığı alacağı, birtakım göstergeler göz önünde bulundurularak hesaplanıyor.

Bu göstergeler ise hesaplamayı haliyle de maaşı ve tazminatı otomatik olarak etkiliyor. Ek göstergenin 2200'lerden 3600'lere çıkması halinde sadece emeklilik tazminatında 20 bin TL’ye yakın bir artış yaşanıyor. Artış sadece emekli ikramiyesinde değil emekli aylığında da görülüyor.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSAR?

3600 ek göstergenin kapsamında şu an için öğretmenler, polisler, din görevlileri ve hemşireler yer alıyor. Sadece bu dört gruptaki çalışanların sayısı bile 1,6 milyon çalışanı buluyor.

Haberin Devamı

Düzenleme Meclis’ten geçerse 2200 ve 3000 olan ek gösterge, 3600'e çıkacak.

Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek.

3600 EK GÖSTERGENİN MAAŞA ETKİSİ NEDİR?

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600'dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.

Haberin Devamı