Gazete Vatan Logo

MEB alan değişikliği nedir? Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme nasıl olur? Alan değişikliği işlemlerini kim belirler?

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı alan değişikliğine bağlı yer değiştirmelerin nasıl olduğuyla ilgili araştırma yapmaya devam ediyor. Peki alan değişikliği nedir? MEB alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler nasıl olur? Alan değişikliği işlemlerini kim belirler? İşte detaylar…

MEB alan değişikliği nedir? Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme nasıl olur? Alan değişikliği işlemlerini kim belirler?

Öğretmenlerin, MEB tarafından belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara geçişleri olarak tanımlanan alan değişikliği, öğretmenler tarafından sıklıkla araştırılan bir konu. Peki Alan değişikliği nedir? MEB alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler nasıl olur? Alan değişikliği işlemlerini kim belirler? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı MEB; alan değişikliğini, öğretmenlerin, MEB tarafından belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara geçişleri olarak tanımlamaktadır.

MEB’DE ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER NASIL OLUYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik öğretmen atamaları ve yer değiştirmeleri ile alakalı birçok bilgiyi öğretmenlere vermektedir. Bu bilgilerden biride, Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler başlıklı 60. Maddedir.

Haberin Devamı

Eğer MEB uygun görürse, öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ve başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler alan değişikliği gerçekleştirebilirler. Fakat alan değişikliği isteyecek olan öğretmenlerin, adaylıklarının kalkmış olması ve mezun oldukları bölümlerin, talep ettikleri alanlara uygun olması gerekmektedir.

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİNİ KİM BELİRLER?

Alan değişikliği ile ilgili tüm süreç Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından yürütülür. Örneğin MEB tarafından 2020 yılı için alan değişikliği duyurusu yayınlanır ve duyuru ile birlikte, 2020 Alan Değişikliği Atama Takvimi belli olur.

Alan değişikliği kontenjanları, eğitim kurumlarındaki ihtiyaca göre belirlenir. Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, ihtiyaç duyulan eğitim kurumuna yapılır. Alan değişikliklerinde hizmet puanı üstünlüğü esas alınmaktadır. Eğer alan değişikliği gerçekleştirecek 2 öğretmenin tercihinde, puan üstünlüğü yoksa, yani aynı puana sahip iseler, öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olan öğretmenin alan değişikliğine bağlı tayini gerçekleşir.

Haberin Devamı