Gazete Vatan Logo

Kadınlarda emeklilik yaşı kaç? Kadınlar için emeklilik şartları

Kadın ve erkeklerin emekli olma yaşı ve şartı farklılıklar gösteriyor. Özellikle yaş faktörü göz önüne alındığında kadınlar erkeklerden çok daha erken yaşta emekli olma fırsatına sahip. Ayrıca ev hanımlarına da emekli olma şansı tanınıyor. Ev hanımları isterlerse isteğe bağlı sigortalarını ödeyip emekli olma şansına sahip olabiliyor. Peki, kadınlarda emeklilik yaşı kaç? Kadınlar için emeklilik şartları nelerdir? İşte kadınların emeklilik süreci ile ilgili bilmesi gerekenler...

Kadınlarda emeklilik yaşı kaç? Kadınlar için emeklilik şartları

Kadınların emeklilik yaşları ve emekli olma şartları erkeklerden daha farklıdır. Özellikle yaş kriteri baz alınırsa erkeklerden çok daha erken yaşlarda emekli olabiliyorlar. Günümüzde ev hanımları için de emeklilik fırsatı sunuluyor ve kişiler isteklerine göre sigorta ödeyip emekli olabilabiliyorlar. Kadınların erken yaşta emekli olabilme fırsatını yakalayabilmeleri için emeklilik şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. Kadınların erken yaşta emekli olmalarını sağlayan fırsatlardan biri de doğum borçlanması.

E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN KADINLARIN EMEKLİLİK YAŞINI HESAPLAMA

Kadınlar için emeklilik yaşının hesaplanması işlem online olarak kolayca yapılabilmektedir. Emekli olma yaşını öğrenmek isteyen kadınlar e- devlet’ e giriş yapmalıdırlar. E-devlet bütün resmi kurumlar ile ilgili kayıtları bulundurur. İçerisinde yer alan hesaplama araçları doğru ve güvenilirdir. E-devlet sistemi üzerinden hizmet dökümü, emeklilik yaşı hesaplama gibi birçok SGK işlemi ve sorgulaması yapılmaktadır. E-devlet sisteminin üzerinden yapılacak olan sorgulamalar emeklilik şartlarını doğru şekilde inceleyebilmeniz ve öğrenebilmeniz için ilgili yılın şartlarına göre sorgulama yapar.

Haberin Devamı

- E-devlette bulunan https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim adresine girilir.

- Açılan sayfa üzerinde kimlik doğrulaması yapılır.

- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sayfaya giriş yapılabilir.

- E-devlet şifresi olmayan kişiler PTT şubelerinden e-devlet şifrelerini alabilirler.

E-SGK ÜZERİNDEN KADINLAR İÇİN SSK EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMA

Yaş üzerinden emeklilik hesaplama online yapılabilirken aynı zamanda bütün emeklilik şartlarının da incelenmesi mümkündür. Eskiden SSK olan şimdiki adı ile 4A’ya bağlı olarak emekli olmak isteyen kadınların, emeklilik için sorgulama yapabilmesi için izlemesi gereken adımlar şunlardır.

- İlk olarak https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresini açarak bu adrese giriş yapılır.

- Açılmış olan sayfada; var ise yurtdışı gün sayıları, fiili gün sayıları, diğer sandıklara ait olan gün sayılar varsa o sayılar, SSK prim gün sayısı, hizmete başlama tarihi, cinsiyet gibi birçok bilgi doldurulmalıdır.

Haberin Devamı

- Gereken bilgilerin doldurulmasının ardından bulunulan sayfanın alt kısmında gönder butonuna tıklana bilgiler gönderilmelidir.

- Sorgulama işleminin ardından gereken tüm emeklilik şartlarının görüntülenebilmesi sağlanır.

E-SGK ÜZERİNDEN KADINLAR İÇİN BAĞ-KUR EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMA

Bağ-Kur emekliliğinin şartlarının sorgulanması için SGK online olarak hizmet sunar. Bu sorgulama;

- Sorgulama için https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do adresine giriş yapılır.

- Açılmış olan sayfa üzerinde; bakıma muhtaç çocuğun varlığı, erken yaşlanma, maluliyet durumu, doğum tarihi, cinsiyet, emeklilik türü gibi bilgilerin doldurulması gerekir.

- Gereken bilgilerin olduğu alanlar doldurulduktan sonra tamam butonuna tıklanması gerekir.

- Sorgulama işleminin yapılmasının ardından Bağ-Kur emeklilik şartlarının detayları görüntülenebilir.

E-SGK ÜZERİNDEN KADINLAR İÇİN EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİLİK YAŞI SORGULAMA

Haberin Devamı

Emekli sandığından emekli olabilmenin şartları SGK’nın sitesi üzerinden sorgulanabilmektedir. Bu işle için gereken adımlar ise şunlardır;

- İlk olarak https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresi aratılarak bu adrese giriş yapılır.

- Açılmış olan sayfada 2002 yılı öncesinde ve sonrasındaki hizmetler, yapılmış olan hizmetler, cinsiyet gibi bilgilerin doldurulması gerekir.

- Gereken yerlerin doldurulmasının ardından hesapla butonuna tıklanmalıdır.

- Sorgulamanın ardından emekliği sandığı için emeklilik şartları incelebilir.

3600 PRİM GÜNÜ ÜZERİNDEN KADINLARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI

3600 prim günü üzerinden emekli olmak erkekler ve kadınlar için farklıdır. Kadınlar için 3600 günden emekli olabilmenin şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

- Sigorta girişi 2002 yılından daha önce olan kadınlar 15 yıl hizmet verdikten sonra 3600 gün prim ödemesi tamamlandığı takdirde 50 yaşında emekli olunabilmektedir.

- Sigorta girişi 2002 – 2005 yılı arasında olan kadınlar 15 yıl hizmet verdikten sonra 3600 gün prim ödemesi tamamlandığı takdirde 52 yaşında emekli olunabilmektedir.

Haberin Devamı

- Sigorta girişi 2005 – 2008 yılı arasında olan kadınlar 15 yıl hizmet verdikten sonra 3600 gün prim ödemesi tamamlandığı takdirde 54 yaşında emekli olunabilmektedir.

- Sigorta girişi 2009 – 2011 yılı arasında olan kadınlar 15 yıl hizmet verdikten sonra 3600 gün prim ödemesi tamamlandığı takdirde 56 yaşında emekli olunabilmektedir.

- Sigorta girişi 2011 yılından sonra olan kadınlar 15 yıl hizmet verdikten sonra 3600 gün prim ödemesi tamamlandığı takdirde 58 yaşında emekli olunabilmektedir.

KADINLARIN HİZMET SÜRESİ VE İLK SİGORTA GİRİŞLERİNE GÖRE YAŞ KRİTERİ TABLOSU

Emeklilik sistemi kademeli olarak oluşmaktadır. Kadınlar için olan emekli olan şartları farklılık gösterebilir. Kademeli olan emeklilik tablosunu şu şekilde belirtebilir;

- Sigorta girişi 1981 yılı olan kadınların 5000 prim günü tamamlanmasının ardından 38 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1984 – 1985 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5000 prim günün doldurulmasının ardından 41 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1986 – 1987 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5150 prim günün doldurulmasının ardından 43 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1989 – 1990 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5375 prim günün doldurulmasının ardından 46 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1992 – 1993 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5600 prim günün doldurulmasının ardından 49 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1995 – 1996 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5150 prim günün doldurulmasının ardından 52 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta girişi 1997 – 1999 seneleri arasında olmuş olan kadınların 20 senelik sigorta süresi ile 5150 prim günün doldurulmasının ardından 56 yaşında emekli olunabilir.

- Sigorta giriş tarihi 199 ve 2008 seneleri arasında olmuş olan kadınlar, 7000 prim günü ile 20 senelik sigorta süresini doldurduğu takdirde 58 yaşında emekli olunabilir.