Gazete Vatan Logo

Geriye dönük borçlanma hakkıyla SGK, SSK ve BağKur’luya 8 yıl erken emeklilik fırsatı!

Uzun yıllar boyunca çalışan herkesin hayali olan emeklilik milyonlarca çalışanın en merak ettiği soruların başında geliyor. Erken emeklilik yollarını araştıran birçok kişi Yargıtay kararlarını da yoğun bir şekilde inceliyor. 8 yıl erken emeklilik fırsatı da Yargıtay kararlarında mevcut. 2000 ve 2008 yılında çıkarılan yasalar işçinin geriye dönük borçlanmasını ortadan kaldırdı. Bu hakların geri aldığına yönelik Yargıtay kararları var. 8 yıl erken emeklilik imkânı sunacak bu haktan size yararlanabilirsiniz. 8 yıl erken emekli nasıl olunur? Erken emekli olmak için ne yapmak lazım?

Geriye dönük borçlanma hakkıyla SGK, SSK ve BağKur’luya 8 yıl erken emeklilik fırsatı!

2000 ve 2008 yıllarından çıkarılan yasalar ile ortadan kaldırılan geriye dönük borçlanma hakkının geri alındığına dair Yargıtay tarafından alınmış kararlar mevcut. Burada önemli olan emeklilik hesapları yapılırken ödenen primler.

8 YIL ERKEN EMEKLİ NASIL OLUNUR?

4 Ekim 2000'den önce 'bir gün dahi' Bağ-Kur tescili olan esnaf, sigorta tescili olduktan sonraki dönemlerle ilgili vergi kaydı veya şirket ortaklığı varsa 20 Nisan 1982'ye kadar tescilini geriye götürebilir.

Oda kaydı olanlar da sigortasını 22 Mart 1985'e kadar çekebilir. 4 Ekim 2000'den sonra Bağ-Kur tescili olanlar 2000 öncesi işletilemiyor. 2000'den önce esnaf olduğu halde, 4 Ekim 2000'e kadar Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta hak ve yükümlülüğü, 4 Ekim 2000'den itibaren başlatılıyor.

1 Ekim 2008'den önce Bağ-Kur tescili olanlar ise 4 Ekim 2000'e kadarki sürede vergi mükellefi veya odaya kayıtlı ise Bağ-Kur'unu, Bağkur’u silinse de geriye götürebiliyor, sadece aktif hale getirmesi gerekiyor.

1 Ekim 2008’den öncesi 4 Ekim 2000’e kadar sürece tescil yaptırmayanlar için ise son şans 1 Ekim 2008. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtlarının dikkate alınmasını istedi. Çok sayıda esnafın, daha önce sağlanan geriye dönük borçlanma imkanından ekonomik sorunları nedeniyle faydalanamadığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:"Esnafın gözü kulağı, vergi ve oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni bir yasal düzenlemede.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtları dikkate alınsın."Şu ana kadar hiçbir Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf ve sanatkarlar, vergi ve oda kaydıyla 1 Ekim 2008'den başlamak koşuluyla sigortalı olabilir. Diğer bir deyişle bugün itibarıyla yaklaşık 8 yıl kazanması mümkün. Örneğin: 1 Mayıs 2005'te vergi mükellefi olarak kasaplığa başlayan ve vergi kaydı devam eden Enes Bey, bugüne kadar Bağ-Kur kayıt ve tescil yaptırmadıysa, SGK'ya başvurduğunda 1 Ekim 2008'den itibaren sigortalı olabilir.

Haberin Devamı

HİZMET BİRLEŞTİRMEK DE MÜMKÜN!

Çalışanların emeklilik hesapları yapılırken tüm hizmetleri hesaba katılıyor. Tabii bunun için hizmet birleştirmesi dediğimiz yöntemin uygulanması gerekiyor. Kurumlar arası çalışmalar belli yöntemlerle birleştiriliyor, emekli olunacak kurum belirleniyor. Bir çalışan hem SSK'lı hem Bağ-Kur'lu hatta hem de Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışabilir. Çalışmalarının tamamı prim gününü oluşturuyor. Birleştirilen çalışmalara askerlik-doğum borçlanmasıyla elde edilen günler de ilave edilebiliyor.