Gazete Vatan Logo

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi milyonlar bekliyor! Refah payında 'istihdam' detayı

EYT’de yaş sınırı kalktı, emekli olmak için gün sayan milyonlar yeni yıla müjde ile girdi. Şimdi ise hem SSK, Bağ-Kur hem de memur emeklileri gözünü ocak zammına çevirdi. Gündeme gelen refah payının EYT sonrası sektörden ayrılıp emekliliğe ayrılacak kişilerin sayısını artıracağını belirten Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, refah payı ile hem emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeyeceğini, hem de sektörde iş gücüne katılacak gençlerin önünün açılacağına işaret etti.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi milyonlar bekliyor! Refah payında 'istihdam' detayı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler, milyonlarca memur ve emeklisinin yeni yılda alacağı zam oranına çevrildi. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bu oran netleşecek. Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon üzerinden hesaplanan enflasyon farkı, memur ve emeklisinin maaşına yansıyacak.

Temmuz ila kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon farkına ve toplu sözleşmeden kaynaklı rakama göre, memur ve emeklilerinin zam oranı yüzde 15,11 olarak hesaplanıyor. Kesin rakamlar 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacak. Söz konusu oranlara ilaveten bir refah payının uygulanıp uygulanmayacağı da merak konusu oldu. Konuyla ilgili gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, emekliye refah payının dolaylı olarak istihdamı da artıracağını söyledi.


"EN SON 2011 YILINDA YAPILDI"

Emekli aylıklarına zammın 3 Ocak 2023’te açıklanacak aralık ayı enflasyonu ile belli olacağını belirten SGK Uzmanı Dilek Ete, "Son 6 aylık enflasyon rakamı ile SSK ve Bağ-Kurlu’ların zam oranları açıklanacak. Eğer Aralık ayı enflasyon tahminleri tutarsa SSK ve Bağ-kurlulara enflasyon farkı zammı yüzde 17,5 üzerinden verilir” dedi.

Haberin Devamı

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyondan diğer kesimlere oranla daha fazla etkilendiğini ifade eden Ete, “Bu emekliler enflasyon nedeniyle yapılan zammı bile değerlendiremedi. Sadece memurlarda önden bir enflasyon farklı veriliyor. SSK ve Bağ-Kurlu’larda önce enflasyonu yaşıyorsunuz, daha sonra devlet farkı maaşınıza yansıtıyor. Yani yüzde 17,5'ları bu emekliler sonradan alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun mevzuatında ise refah payı diye bir düzenleme var. 2011 yılında en son yapıldı, bugüne kadar başka hiç yapılmadı. TÜİK rakamlarına göre yıllık enflasyonun yüzde 85'e çıktığı bu dönemde refah payının tekrar gündeme gelmesini bekliyoruz. Tüm emeklileri enflasyon karşısında ezilmemesi adına bu gerekli hale gelmiş durumda. Dolayısı ile asgari ücrete yapılan zamma yakın bir zammın emekli maaşları için de yapılması gerekiyor. Asgari ücretlinin yüzünü güldüren Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığımızın, emeklilerimizi de enflasyon karşısında ezdirmemesini diliyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

"REFAH PAYI İSTİHDAMI ARTIRIR"

Ete, 2011'e kadar devam eden refah payı farkının, o tarihlerden sonra bugüne kadar hiç verilmediğini hatırlatarak, “2022'de de tekrarlanmasını bekliyoruz. Bu da yeni yıla girerken emeklilere bir müjde olacak. Uzun süredir emekli aylıkları asgari ücretin altında kalıyordu. Bu süreçte gerçekten bir mağduriyet doğdu. Tüm ülkenin gelir dağılımına baktığımızda emeklilerin aleyhinde bir durum söz konusu. Bu durumun tersine dönmesi gerekiyor. Yoksa EYT sevinci yarım kalır, kişileri emekli etseniz bile yaşamlarını devam ettirebilecek bir gelir ortaya çıkmaz. EYT'de yaş ortalaması 49,5 civarında, bu kişilerin bir kısmı işlerine devam edecek ama bir kısmı da iş hayatını bırakacak. Bu da işsiz gençlerin iş hayatı içerisinde yer bulmasını sağlayacak. Eğer maaş zammı sonrası refah payı da verilirse, işe devam etmeyen yani gerçekten emekli olup bir kenara çekilecek kişilerin sayısı artar. Diğer türlü açlık sınırının 7 bin 500 TL olduğu bir yerde mecbur çalışmak zorunda kalacaklar” dedi.


18 YAŞ ŞARTI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

EYT’de yaş sınırını kalkması ile ilgili konuşan Ete, “18 yaş, sigortalılık hizmet süresi ile ilgili bir şey. Yani ilk giriş tarihiniz kaç yaşında olursa olsun, bu sigorta girişi olarak sizin başlangıcınız sayılıyor. Fakat kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi 18 yaşını doldurduğunuz tarihte başlıyor. Burada ne açıklandı ise o, şu anlık bir değişiklik söz konusu değil. Yani kadınlar 18 yaşını doldurdukları tarihin üzerine 20, erkekler de aynı şekilde 25 sene koyarak emeklilik yaşını hesaplayabilirler” ifadelerini kullandı.