Gazete Vatan Logo

EYT’de son gelişmeler! EYT’de son durum ne? EYT çıkacak mı? Bakan Bilgin’den EYT çalışması için yeşil ışık!

Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası için bekleyiş devam ediyor. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili zaman zaman teklif üzerinde çalışıldığı üzerine haberler gelmesine rağmen somut adım henüz atılmış değil. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, uzun süredir tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili dosyanın önlerinde olduğunu söyledi. Peki, EYT yasası çıkacak mı? EYT çalışması var mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili hangi foröüller üzerinde duruluyor? İşte EYT ile ilgili son gelişmeler!

EYT’de son gelişmeler! EYT’de son durum ne? EYT çıkacak mı? Bakan Bilgin’den EYT çalışması için yeşil ışık!

Yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası için gözler hükümette! Emeklilik için yıl ve prim şartını tamamlayıp yaş bekleyen EYT’liler için hükümetin çalışma yaptığı biliniyor. Son olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, uzun süredir tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili dosyanın önlerinde olduğunu söyledi. Bu gelişmeler yakından takip edilirken, hükümetin EYT yasası ile ilgili nasıl bir adım atacağı da merakla bekleniyor. Peki, EYT yasası çıkacak mı? EYT çalışması var mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili hangi foröüller üzerinde duruluyor? İşte EYT ile ilgili son gelişmeler!

Emeklilik için yıl ve prim şartını tamamlayıp yaş bekleyen EYT’liler için yapılacak çalışmalar ile ilgili gelişmeler gelmeye devam ediyor. EYT ile ilgili sorunun hükümetin masasında olduğu biliniyor. EYT çıkarsa kimlerin bundan yararlanabileceği ile ilgili çözüm için farklı formüller üzerinde konuşuluyor.

EYT’DE SON DURUM NE?

Katıldığı bir programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili dosyanın önlerinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin EYT ile ilgili şunları söyledi:

“Daha birçok konu... İşte bugünlerde bitirdik, son değerlendirmeleri yapıyoruz. 3600 ek gösterge meselesinin çözümünü bu ay sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapıyoruz. İşte sözleşmeli personel meselesi var, EYT meselesi var. Bunların hepsi bizim önümüzde. Dosyaları adım adım açıyoruz ve sorunu çözdüğümüzde kamuoyumuzla paylaşıyoruz."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) İLE İLGİLİ HANGİ FORMÜLLER ÜZERİNDE DURULUYOR?

EYT’nin çıkabilmesi için bazı formüller üzerinde duruluyor. Formüller çerçevesinde yapılacak çalışma için çözüm sistemi de bulunuyor.

EYT yasası için, öncelikle kimlerin hak sahibi olacağı, ya da olduğunun tespiti lazım. Yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da bu çalışmayla ortaya çıkacak. Ancak genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Haberin Devamı

Öncelikle EYT’nin kapsamnın belirlenmesi, emeklilik şartları tespit edilmesi, mali boyutunun hesaplanması, maaşların hesabı yapılarak uygulama biçimi tespit edilecek. Bu adımların tamamlanmasının ardından EYT taslağı ortaya çıkacak.

EYT YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 8 Eylül 1999`dan önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan ancak yaşı bekleyenleri ilgilendiriyor.

Bu noktada sadece SSK`lılar değil, memurlar ve esnaf da beklenti içerisinde. Her kesim için ayrı çalışma bekleniyor.

EYT NEDİR?

Bugün Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak adlandırılan durum, 8 Eylül 1999 tarihinde kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile ortaya çıktı. Belirtilen kanunun kabulünden önce kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yeterli oluyordu.

Haberin Devamı

Ancak hayata geçirilen kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.

1976 ile 1999 yılları arasında işe giriş yapanlara ‘kademeli yaş’ şartı getirilirdi, aynı zamanda 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008 tarihinden itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. Uygulamanın hayata geçmesi ile emekli olmak için gün sayan yüzbinlerce kişi bir anda emeklilik hayalinden uzaklaşmış oldu. Kamuoyunda “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak bilinen bu çalışanlar, seslerini duyurabilmek için kendi derneklerini kurdu, siyasi partilerin kapılarını çaldı ve birçok eylem düzenledi. Talepleri kanun teklifiyle Meclis gündemine de geldi. Ancak şu ana kadar konunun çözülmesi adına bir düzenleme Meclis’ten geçmedi.