Gazete Vatan Logo

EYT staj sigortası nedir, sayılacak mı? EYT staj sigortası geçerli mi, EYT’de staj sigortası başlangıç sayılacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesine ilişkin ”Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız" açıklamasının ardından EYT konusunda yapılan araştırmalar arttı. En çok merak edilen konu ise EYT staj sigortası oldu. Peki, EYT staj sigortası nedir, sayılacak mı? EYT staj sigortası geçerli mi, EYT’de staj sigortası başlangıç sayılacak mı?

EYT staj sigortası nedir, sayılacak mı? EYT staj sigortası geçerli mi, EYT’de staj sigortası başlangıç sayılacak mı?

Türkiye’de emekli olabilmek için prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşın tamamlanması gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilmek için yaşı bekliyordu. Erdoğan dün yaptığ ı açıklamada "Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" ifadelerini kullandı. Peki, EYT staj sigortası nedir, EYT sigortası sayılacak mı?

EYT staj sigortası sayılacak mı, staj sigortası nedir?

Erdoğan "Ülkemizde emekli olabilmek için üç şartı, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor" sözleriyle açıkladığı düzenlemeye ilişkin şunları ifade etti:

"Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında 5.6 milyon emekli varken bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye'ye ulaştık.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'da 28 Aralık Çarşamba günü yaptığı açıklamada çıraklık ve staj sigortalarına yönelik bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.