Gazete Vatan Logo

EYT başvurularında prim borcu engeline dikkat! Bunu yapanın ikramiye hakkı yanıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için emeklilik yolculuğu devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim borcu bildirimleri ve emeklilik başvurularındaki kritik süreçler hakkında bilmesin gereken detaylar ortaya çıktı. SGK Uzmanı Dilek Ete birkaç aydır EYT başvuranlarının reddedildiğine dikkat çekerek yeniden başvuru konusunda vatandaşlara önemli önerilerde bulundu.

EYT başvurularında prim borcu engeline dikkat! Bunu yapanın ikramiye hakkı yanıyor

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yıllar süren mücadelelerin ardından Mart 2023'te çıkarılan 7438 sayılı kanunla birçok kişi emeklilik hakkı kazandı. Ancak, emeklilik başvurularının bir kısmı hala beklemekte veya reddedilmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı başvuru sahiplerine prim borcu olduğunu belirterek, borcun ödenmesi halinde emeklilik aylığının bağlanacağını bildiriyor.

Uzmanlar, emeklilik başvurusu yapmış ve SGK'dan prim borcu olduğuna dair bildirim almış kişilerin, özellikle borç miktarı brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, yeni bir emeklilik başvurusu yapmalarına gerek olmadığını belirtiyor. Ayrıca, borç miktarı brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa ve yine de yeni bir başvuru yapmaları isteniyorsa, bu duruma itiraz edebileceklerini ifade ediyorlar.

Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliği'ne göre, eğer borç başvuru tarihinde gözükmüyorsa ve sonradan SGK'ya ödeniyorsa ve ödenen borç brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, yeniden bir başvuru alınmaz ve başvuru tarihi itibariyle bütün aylık ve ek ödemelere hak kazanılır. Uzmanlar, bu durumda olan vatandaşların hak kaybına uğramamaları için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Konuyla ilgili merak edilen detaylar hakkında bilgi veren SGK Uzmanı Dilek Ete bilinmeyen konular hakkında vatandaşa uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

"BUNU YAPANIN İKRAMİYE HAKKI SİLİNİYOR"

SGK Uzmanı Dilek Ete, belli şartları karşılayanların yeniden başvuru yapmasına gerek olmadığını belirterek, "Sevgili dostlar hepinize Merhaba, biliyorsunuz EYT kapsamında yıllarca EYT Federasyonu başta olmak üzere hepimiz mücadele ettik ve Mart 2023'te 7438 sayılı kanunla EYT'liler emeklilik hakkı kazandı. Buraya kadar her şey normal. O heyecanla gittik, başvurduk. Sosyal Güvenlik Kurumu maaşların büyük bir kısmını bağladı fakat hala daha bağlanmayan emekli aylık başvuruları var. Şimdi özellikle 1 buçuk aydır bu emeklilik başvurularını bir kısmı red olarak geliyor. Size ya da telefon açıyorlar, diyorlar ki "Senin prim borcun var. Gel bunu yatır, yatırdığın tarih itibariyle sana emekli aylığı bağlayacağız." çok karşılaşıyorum bununla fakat bakın, burada eğer emekli aylığınızı Mart tarihinde, Nisan'da, Mayıs'ta fark etmez, başvuru yaptınız ve sosyal güvenlik kurumundan bir telefon aldınız ya da gittiniz kendiniz sordunuz "Ne oldu benim aylığım?" diye, size dönüp dediler ki "Ya senin prim borcun var. Prim borcunu öde, ödediğin tarihten itibaren sana aylık bağlayacağız." Orada lütfen bakın, bu kadar emek verilmiş ve hakkınız olan nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve iki tane de bayram ikramiyesini bir çırpıda bırakıp tahsis formu doldurmayın. Lütfen araştırın." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"YENİDEN  BAŞVURU YAPMAYIN"

EYT başvurusu yapanların yönetmelik ile koruma altında olduklarını altını çizen SGK Uzmanı Dilek Ete, "Çünkü sosyal güvenlik kurumunun Sosyal Sigortalar İşlemleri yönetmeliğinin ek 9 maddesinde diyor ki: "Eğer bu borç başvuru tarihinde gözükmüyorsa ve sonradan sosyal güvenlik kurumuna ödeniyorsa ve ödenen borç brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, brüt asgari ücretin iki katını geçmiyorsa, bu durumda yeniden bir başvuru alınmaz ve başvuru tarihi itibariyle bütün aylık ve ek işte bayram ikramiyeleri gibi ödemelere hak kazanır sigortalı." Size eğer ek 5, ek 6 borcunuzdan dolayı "Gelin para yatırın." diyemezler ya da 506 sayılı kanunun isteğe bağlı ödemesi, 85 ya da 86 maddesi, topluluk sigortası ile ilgili bir borç geliyorsa, yeniden sizden evrak alamazlar, tahsis formu alamazlar" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

"GERİYE DOĞRU DİLEKÇE İLE DÜZELTEBİLİRSİNİZ"

Bu şekilde mağdur olanların yapması gerekenler hakkında bilgi veren SGK Uzmanı Dilek Ete, "Sosyal Sigortalar işlemleri yönetmeliğinin ek 9 maddesinde diyor ki: "Brüt asgari ücretin iki katına kadar olan 506 sayılı kanunun 85 ve 86 maddesi, 5510 sayılı kanunun ek 5 ve ek 6 maddeleriyle borcu olanlar, brüt asgari ücretin iki katına kadar bu borcu yatırsalar dahi yeni emeklilik başvurusu alınmaz." Bir alınma ihtimalinde bile, yani alındıysa bile, başvuru tarihiniz dikkate alınarak geriye doğru dilekçeyle bunu düzeltebilirsiniz." dedi.

Haberin Devamı