Gazete Vatan Logo

Emekliye ne zaman zam yapılacak, emekli zam oranı ne olur? Emekli maaşı ne zaman açıklanacak? 2023’te SSK, Bağkur ve memur emeklisine ödenecek zamlı maaş!

Memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklisinin gözü 2023 yılının ocak ayına çevrildi. Yılın sonuna yaklaşılırken, emekliye yapılacak zam da merak edilen konular arasında yer alıyor. TÜİK tarafından açıklanacak aralık ayı enflasyonu ile birlikte SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı netleşecek, memur emeklisinin alacağı enflasyon farkı da belli olacak. Peki, Emekliye ne zaman zam yapılacak, emekli zam oranı ne olur? Emekli maaşı ne zaman açıklanacak? 2023’te SSK, Bağkur ve memur emeklisine ödenecek zamlı maaş!

Emekliye ne zaman zam yapılacak, emekli zam oranı ne olur? Emekli maaşı ne zaman açıklanacak? 2023’te SSK, Bağkur ve memur emeklisine ödenecek zamlı maaş!

SSK ve Bağkur emeklisi ile memur emeklisi milyonlarca kişi bekliyor! Gözler 2023 yılının ocak ayına çevrildi. Yeni yılda ne kadar zam alacaklarını merak eden emekliler şimdiden araştırmalara başladı. Hesaplar yapılmaya devam ederken, emekli maaşlarının ne kadar olacağı da merak konusu. Memur emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl ocak ve temmuz ayında zam alıyorlar.

Emekliye ne zaman zam yapılacak?

TÜİK’ten gelecek enflasyon verileri yani aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağkur emeklisinin maaşlarındaki artış da belirlenecek. Aralık ayı enflasyon oranıyla aynı zamanda memur emeklisinin enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Ocak ayıyla beraber SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de maaşları değişecek. 6 aylık enflasyon ne kadar çıkarsa maaşlara eklenecek. Buna ayrıca refah payının da eklenmesi bekleniyor. En düşük Bağ-Kur emeklisinin 2022'deki maaşı 4 bin 197 iken yüzde 30-35'lik bir artış olması durumunda, refah payıyla birlikte 2023'teki maaşı 5 bin 665 TL'ye çıkmış olması bekleniyor. 2022'de en düşük memur emeklisi maaşı 6 bin 78 TL iken buna refah payı ve yüzde 30-35'lik enflasyon tahminiyle maaşın ortalama 8 bin 205 TL olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Düşük emekli maaşı alanlar için düzenleme mi geliyor?

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, En düşük emekli maaşının 3 bin 500 lira olduğunun hatırlatılması üzerine Vedat Bilgin, bu grupta Bağ-Kur'lu veya çok sınırlı prim yatırmış yaklaşık 500 bin kişinin bulunduğunu ifade etti. Vedat Bilgin, bu gruptakiler için de sosyal devlet anlayışıyla bir çalışma yapılacağını kaydetmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı enflasyonun maaş ve aylıklarda yarattığı tahribatı gidermek için refah payı zammı için de çalışma yapıyor. Refah zammının düşük aylıklara daha yüksek olmak üzere oransal artış şeklinde yapılması bekleniyor

En düşük emekli maaşı ne olur?

Bugün itibariyle 3500 lira olan en düşük (taban) emekli aylığı 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verisiyle netleşecek. Büyük çoğunluğu Bağ-Kur'lu olmak üzere yaklaşık 500 bin kişi en düşük tutardan emekli aylığı alıyor. En düşük emekli aylığında 5 bin lira tutarı en güçlü seçenek olarak masada duruyor.

Haberin Devamı

Temmuz ayında 2500 lira olan en düşük emekli aylığına asgari ücretin yüzde 63'ü kadar artış yapılmıştı. Yeni asgari ücretin yüzde 63'ü oranında bir artışa gidilmesi durumunda en düşük emekli aylığı 5 bin lirayı geçecek.