Gazete Vatan Logo

Emekliye çifte zam! Yeni maaşlar ödenmeye başladı, SSK ve Bağ-Kur'lu...

SSK ve Bağ-Kur emeklisi milyonlarca kişi bekliyordu. Zamlı maaşlar ödenmeye başladı. Emekli aylıklarına enflasyon zammı dışında seyyanen zam da eklendi. En düşük emekli maaşı 2.500 TL'ye yükseldi. Peki çifte zamdan kimler yararlanabilecek? Emekli aylıklarına yüzde 25,47 oranında zam yapıldı. Ancak bu zam oranı ile maaşı 2.500 liranın altında kalan emekliler için bir zam daha yapılarak tüm maaşlar 2.500 TL seviyesine çekildi. Dul ve yetim maaşı alanlar ise kendi maaşlarının ne kadar artacağını merak ediyor. Eşinden dolayı maaş alan SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 25.47, Emekli Sandığı'ndakiler yüzde 30.95 zam alacak. Alt sınır aylığındaki 2 bin 500 lira sınırı ise dosya bazında uygulanacak. Ölen sigortalıdan dolayı dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlanacak.

Emekliye çifte zam! Yeni maaşlar ödenmeye başladı, SSK ve Bağ-Kur'lu...

Emekliye güzel haber! Milyonlarca kişi çifte ödeme alacak.Emekliler ve memurlara zamlı maaşların ödenmesine başlandı. Ancak ilave zamlarla ilgili yasa henüz yürürlüğe girmediğinden artışların ilk adımı maaşlara yansıdı. İkinci ödemeler ise yasa çıktıktan sonra yapılacak

Ocak ayı ile birlikte tüm çalışanların ve emeklilerin maaşları yeniden belirlendi. Bu yıl vergisiz asgari ücret ile birlikte emekli ve memurlara da ilave artışlar yapıldı taban maaşlar yükseltildi. Emeklilerin ve memurların yeni maaşları ise hesaplara yatırılmaya başlandı.

Memur emeklileri ay başında maaş aldıkları için onların tüm zam farkları bu ay ödenecek. Memurlar ise 15'inde ilave zam olmadan maaş aldılar. Maaşlarında yüzde 5 toplu sözleşme ve enflasyon farkı yansıtıldı.

2,5 puanlık artış ise sonra yatırılacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise zamlı maaşlarını dünden itibaren hesaplarında görecek. Burada 2500 TL'lik taban maaş ise yasadan sonra uygulanacak. Ancak tüm artışlar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olduğundan hak kaybı olmayacak.

Haberin Devamı

SEYYANEN ARTIŞLA

Yeni maaşlarla ilgili merak edilen soruları Yeni Asır gazetesinden Faruk Erdem yanıtladı.

1)SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zammı yüzde kaç oldu?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar zam alıyorlar.

Temmuz ile aralık arasında oluşan 6 aylık enflasyon yüzde 25,47 oldu. Bu durumda tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı Ocak ayı ile birlikte yüzde 25,47 oranında artmış oldu.

Ancak burada ayrıca seyyanen bir artış da geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 1500 TL'den 2500 TL'ye yükseltildi. Böylece oransal zamdan sonra 2500 TL'nin altında kalan maaşlar seyyanen zam ile tamamlanacak.

2) Maaşı 2.500 Türk Lirası'nın altında olan herkes seyyanen artış alır mı?

Hayır. Maaşlar önce yüzde 25.47 oranında artırılacak. Eğer 2.500 TL'nin altında kalmaya devam ederse seyyanen artış gelecek.
Örneklerle anlatalım:

HAK KAYBI OLMUYOR

3- Memur emeklisinin zammı nasıl hesaplandı?

Memur emeklileri toplu sözleşme ile maaş artışı alıyorlar. Bu yıl için de Ocak ayında toplu sözleşme artışı yüzde 5 olarak belirlenmişti.

Haberin Devamı

Buna oluşan 6 aylık enflasyona göre fark da eklenecekti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan memurların ve memur emeklilerinin yüzde 5'lik toplu sözleşme artışını yüzde 7.5 olarak yükselttiklerini açıkladı. Enflasyon farkı ile birlikte memur emeklilerinin Ocak artış oranı yüzde 30,95 oldu.

4- İlave zamlar maaşların içinde olacak mı?

Memurlar için yapılan 2.5 puanlık artış ve emeklilere yapılan 2.500 TL taban maaş uygulaması
için yasa tasarısı Meclis'te bulunuyor.

Bu yasa çıkmadan maaşlar yatırılırsa sadece belirlenen artışlar yansıyacak. Yani SSK ve Bağ- Kur emeklileri için yüzde 25.47, memurlar ve memur emeklileri için yüzde 27.91 oranında zamlar yatırılacak. Memurlar ve memur emeklileri için 2.5 puanlık artış diğer emekliler için ise 2.500 TL taban maaş için yapılacak seyyanen artış bu ödemelerin içinde olmayacak. Daha sonra bu ilave artışlar maaşlara eklenecek. Burada bir hak kaybı olmayacak.

HİSSELERİ ORANINDA

Haberin Devamı

5) Eşten ve anne babadan maaş alanlar nasıl hesaplanacak?

Eşinden dolayı maaş alan SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 25.47, Emekli Sandığı'ndakiler yüzde 30.95 zam alacak. Alt sınır aylığındaki 2 bin 500 lira sınırı ise dosya bazında uygulanacak. Ölen sigortalıdan dolayı dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlanacak.

Örneğin; yüzde 50 hissesi olan dul eşin ölüm aylığı bin 250 liradan, yüzde 75 hissesi olan dul eşin ölüm aylığı da bin 875 liradan az olamayacak. Örneğin SSK'dan yüzde 50 oranında ölüm aylığı alan ve eline 750 lira geçen kişiye, önce yüzde 25.47 (750 x % 25 = 941) zam yansıtılacak. 941 liralık aylık ödemesi 309 lira ilave ödemeyle bin 250 liraya tamamlanacak.
Hesaplamalar şöyle olacak:
DUL YETİM MAAŞI

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATIRILIYOR?

SSK’LI EMEKLİ İÇİN

Tahsis numarasının son rakamı

9 olanlara her ayın 17’sinde
7 olanlara her ayın 18’inde
5 olanlara her ayın 19’unda
3 olanlara her ayın 20’sinde
1 olanlara her ayın 21’inde
8 olanlara her ayın 22’sinde
6 olanlara her ayın 23’ünde
4 olanlara her ayın 24’ünde
2 olanlara her ayın 25’inde
0 olanlara her ayın 26’sında maaşları peşin olarak ödeniyor.

Haberin Devamı

MEMUR EMEKLİSİ

Doğum tarihine göre her ayın 1-5’i arasında maaşlarını alıyor (farklar daha sonra yatacak).

BAĞKUR’LU EMEKLİ İÇİN

Tahsis numarasının son rakamı k 9, 7 ve 5 olanlara her ayın 25’inde k 3 ve 1 olanlara her ayın 26’sında k 8, 6 ve 4 olanlara her ayın 27’sinde k 2 ve 0 olanlara her ayın 28’inde maaşları peşin ödenir.

EMEKLİLER MAAŞLARINI TATİL GÜNLERİNDE DE ÇEKEBİLECEK

SSK ve Bağkur’lu emeklilerin aylık ödemelerinde yeni bir düzenlemeye gidildi. Buna göre; emekli maaşı ödemeleri resmi tatil ya da hafta sonuna denk gelse bile zamanında ödenecek. SSK ve Bağkur kapsamındaki emeklilerin maaşı cumartesi gününe rastlaması halinde cuma günü, pazar gününe rastlaması halinde ise pazartesi günü ödenmekteydi. Artık ödemeler aynı gün yapılacak ve emekli maaşını banka ATM’sinden çekebilecek.