Gazete Vatan Logo

Emekli olacaklara hayati uyarı! Yüksek emekli aylığı almak için kritik tarihler açıklandı

Emeklilik başvurusu yapacak vatandaşlar için önemli değişiklikler hükümetin gündeminde yer aldı. Özellikle 8.9.1999 tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için farklı emeklilik şartları bulunuyor. Bu kapsamda, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı gibi farklı sigorta kolları için belirlenen prim ödeme günleri ve emeklilik yaş sınırları vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. SGK Uzmanı Dilek Ete konuyla ilgili bilgi vererek dikkat çeken detaylardan bahsetti.

Emekli olacaklara hayati uyarı! Yüksek emekli aylığı almak için kritik tarihler açıklandı

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Türkiye'de emeklilik başvurusu yapacak vatandaşlar için 2024 yılı, önemli değişiklikler ve bilgilerle dolu bir yıl olacak. Özellikle 8.9.1999 tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için uygulanan farklı emeklilik şartları, vatandaşların dikkatle takip etmesi gereken konuların başında geliyor. SGK Uzmanı Dilek Ete konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak emeklilik başvurusunda bulunacak vatandaşlara uyarılarda bulundu

PRİMLERİN ÖDENMESİ GEREKİYOR

EYT kapsamı hakkında bilgi veren SGK Uzmanı Dilek Ete, "8.9.1999 öncesinde en az bir gün prim ödeyen vatandaşlar EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamına giriyor. Bu durumda, kadınlar için 20 yıl/7200 gün, erkekler için ise 25 yıl/9000 gün prim ödeme şartı bulunuyor. SSK veya diğer sigorta kollarından emekli olabilmek için ise işe giriş tarihine göre belirlenen prim ödemeleri ve sigortalılık sürelerinin tamamlanması gerekiyor. 8.9.1999 sonrası sigortalı olanlar için ise, ilk sigortalı olunan tarih ve borçlanılacak süreler büyük önem taşıyor. EYT kapsamına girmek için, borçlanılan süre kadar geriye gidildiğinde bu tarihin 8.9.1999 öncesine denk gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BORÇLANMALAR İLK SİGORTA TARİHİNİ ÖNE ÇEKMİYOR

Emekli sandığı ve Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlar hakkında da açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Dilek Ete, "Emekli Sandığı kapsamında olanlar için askerlik, doğum veya avukatlık stajı gibi borçlanmalar, ilk sigortalı olunan tarihi öne çekmiyor. Bu durumda, sigortalılık 8.9.1999 sonrası başlamışsa, EYT kapsamına girilmiyor. İtibari hizmet süresi ve fiili hizmet zammı gibi farazi hizmetler, ilk sigortalı olunan tarihi geriye çekmiyor. Ancak, 1.10.2008 öncesine ait farazi hizmet süreleri sigortalılık süresine ekleniyor. Emekli maaşı bağlanması için işten ayrılma şartı bulunuyor. Emekli başvurusu yapıldıktan sonra SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) tabi olarak çalışılabilir, ancak bu işe giriş tarihi, emekli başvuru tarihinden sonra olmalıdır. Bağkur sigortalılığı bulunanlar için, aylık bağlanabilmesi adına prim borcunun ödenmesi gerekiyor. Vadesi geçmiş prim borçları, ödeme tarihine kadar olan süreler için ödenmelidir. Yaşlılık aylığı başvuruları, müracaatı takip eden aybaşından itibaren geçerli olacak şekilde bağlanıyor. Aylıklar, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı için farklı tarihlerde ödeniyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞI İÇİN BU TARİHLERE DİKKAT

Emeklilik başvurusu yapacaklara yüksek aylık almak için ne zaman başvurmaları gerektiğini aktaran SGK Uzmanı Dilek Ete, "Son olarak, eğer daha önce emekli aylığı başvurusunda bulunmadıysanız, SSK ve Bağkur için 2 Ocak 2024, Emekli Sandığı için 16 Ocak 2024 tarihlerini beklemeniz, katsayıların değişeceği için aylığınızın daha yüksek olmasını sağlayabilir. Bu bilgiler ışığında, emeklilik başvurusu yapacak vatandaşların dikkatli olmaları ve gerekli tüm bilgileri doğru şekilde değerlendirmeleri büyük önem taşıyor." dedi.