Gazete Vatan Logo

Bayram ikramiyeleriyle ilgili son dakika gelişmesi! Ödemeler bugün başlıyor

Kurban Bayramı ikramiyeleriyle ilgili son dakika gelişmesi. Emekli milyonlarca vatandaşın Kurban Bayramı ikramiyesi hesaba yatıyor. Kurban Bayramı nedeniyle emeklilere verilecek olan bayram ikramiyesinin ödemeleri bugün itibarıyla başlıyor. Bayram ikramiyelerinin yapılacağı tarihler daha önce belli olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2022 yılı Kurban Bayramı emekli bayram ikramiyelerinin bayramdan önce 2-7 Temmuz’da hesaplara yatırılacağını açıklamıştı. İkramiyeler, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında enflasyon göz önünde bulundurmaksızın 1.000 TL olarak sabit bırakıldı. İlk defa geçen sene yüzde 10 oranında artırılarak 1.100 TL’ye çıkarıldı. Bu yılın ilk bayramında 1.100 TL olarak ödenen emekli bayram ikramiyesinin bu bayramda da aynı miktarda olması bekleniyor. Emekli ikramiyesinden yeni emekli olanlar da faydalanıyor. Emeklilere, iki bayramda toplamda 2 bin 200 lira ödenmiş oluyor.

Bayram ikramiyeleriyle ilgili son dakika gelişmesi! Ödemeler bugün başlıyor

Yaklaşık 12 milyon emeklinin bayram ikramiyelerinin ödemesine bugün itibarıyla başlanıyor. 2018 yılında başlayan emeklilere ikramiye uygulaması yılda 2 kere olmak üzere emekli vatandaşlara ödeniyor. SSK emeklileri 5-6 Temmuz’da, Bağ-Kur emeklileri 7 Temmuz’da, Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlar ise 2-5 Temmuz tarihlerinde bayram ikramiyelerini alabilecekler. Emekliler kendi maaşlarını çekiyorlarsa 1100 lira, dul, yetim maaşı çekiliyorsa da paylarına düşen kısmı kadarını hak edecekler.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR?

İkramiyeler, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında enflasyon göz önünde bulundurmaksızın 1.000 TL olarak sabit bırakıldı. İlk defa geçen sene yüzde 10 oranında artırılarak 1.100 TL’ye çıkarıldı.

Bu yılın ilk bayramında 1.100 TL olarak ödenen emekli bayram ikramiyesinin bu bayramda da aynı miktarda olması bekleniyor.

Emekli ikramiyesinden yeni emekli olanlar da faydalanıyor. Emeklilere, iki bayramda toplamda 2 bin 200 lira ödenmiş oluyor.

HER EMEKLİYE AYNI ORANDA ÖDENMEYECEK

Diğer yandan 1.100 TL’lik ikramiye her emekliye aynı oranda ödenmeyecek. Buna göre hükûmet tarafından son anda bir artış yapılmadığı takdirde SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığından kendi çalışması nedeniyle normal emekli olanlara 1.100 TL ödenecek.

Haberin Devamı

İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

Dul-yetim ve diğer hak sahiplerine ilgili kanunlarında belirtilen hisse oranında ödeme yapılacak. Örneğin %25 oranında yetim aylığı alan bir kız çocuğuna sadece 275 TL ikramiye ödenecek.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisseleri oranı,

Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazarı dikkate alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı, esas alınarak ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI BAYRAMDAN ÖNCE ÖDENECEK

Temmuz zammı ile bu yıl artış gösterecek zamlı memur ve emekli maaşları bayram öncesinde hak sahiplerinin hesaplarında olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında; "Temmuz ayı memur maaşlarını Kurban Bayramı öncesinde 8 Temmuz'da zamlı haliyle ödeneceğini de ifade etmek istiyorum." demişti.

BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE VERİLİYOR?

Bu ay içinde emekli aylığı almaya hak kazananlar dâhil olmak üzere emeklilik ikramiyeleri genel olarak bütün emeklilere ödeniyor.

Buna göre ikramiye, ödemenin yapılacağı tarihte SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenecek.

Ayrıca SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine de bayram ikramiyesi ödenmekte.

Haberin Devamı

2022 Sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı ve engelli maaşı alanlara ise emeklilik ikramiyesi verilmeyecek.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEME GÜNLERİ

Kurban Bayramı'nın emekli bayram ikramiyeleri ödeme günleri şöyle:

- 4 (a) (SSK) kapsamında gelir/aylık alanların aylık ödeme günü; 17, 18, 19, 20, 21 olanlara 5 Temmuz 2022; 22, 23, 24, 25, 26 olanlara 6 Temmuz 2022

- 4 (b) (BAĞKUR) kapsamında gelir/aylık alanlara 7 Temmuz 2022,

- 4 (c) (Emekli Sandığı) kapsamında aylık alanların aylık ödeme günü; 1 Temmuz olanlara 2 Temmuz; 2, 3, 4, 5 Temmuz olanlara aylıkları ile birlikte 2-5 Temmuz 2022 tarihinde ödenecek.

Kurban Bayramı ikramiye ödemelerinden vergi kesintisi yapılmayacak. İkramiyeler borç nedeniyle haciz edilemeyecek.