Gazete Vatan Logo

Doğum yapan kadın tazminat alabilir mi?

Evlenen kadının kıdem tazminatı hakkının bulunması, kadın çalışanlar arasında hamilelik ve doğum sebebiyle kıdem tazminatı da alabilir miyim sorularının artmasına neden oldu. Haberimizi, iş sözleşmesini feshetsem tazminat alabilir miyim diye soran kadın çalışanlar için derledik: Doğum yapan kadın tazminat alabilir mi? Doğum yapan kadın işten ayrılırsa tazminat alabilir mi?

Doğum yapan kadın tazminat alabilir mi?

Doğum yapan kadın ya çocuğuna bakacak kimse bulamadığından ya da çocuğuna kendi bakmak istemesinden dolayı işyerinden ayrılmak zorunda kalabiliyor. Kıdem tazminatının da yanmasını istemeyen kadın çalışanlar, doğum yapan kadın tazminat alabilir mi diye soruyor.

Doğum yapan kadın işten ayrılırsa tazminat alabilir mi?

Kıdem tazminatı, çalışanın kendi isteği dışında işten ayrılması durumunda verilir. Kendi isteğiyle işten ayrılan kişinin tazminat almasının ise bazı koşulları vardır.

Çalışanın 3.600 prim gününü doldurması istifa etmesine rağmen kıdem tazminatı alabilmesinin birinci koşuluyken, sağlık, askerlik, emeklilik, sigortanın geç yatırılması, eksik bildirilmesi de istifa etmesine rağmen çalışanın kıdem tazminatı almasını sağlayan diğer koşullardandır.

Peki doğum yapan anne kıdem tazminatı alabilir mi?

Analık halinde çalışma ve süt iznine yönelik düzenleme İş Kanunu’nun 74. Maddesi’nde düzenlemiştir.

  • Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
  • Kadın işçi, sağlık durumunun uygun olması durumunda, doğumdan 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Çalıştığı süre de doğum sonrası sürelere eklenir.
  • Ücretli iznin yani; 16 haftalık sürenin tamamlanmasından sonra kadın işçiye isterse, 6 ay kadar ücretsiz izin verileceği de kanunda düzenlenmiştir.

Bu üç maddenin, kullandırılmaması veya eksik kullandırılması, çalışan kadının iş sözleşmesini fesih etme sebebi olarak kabul edilir. Ancak, tüm yasal izinlerini kullandıktan sonra, çocuğuna bakmak işten ayrılacağını söylemek İş Kanunu’na göre istifa olarak ele alınmaktadır.

Haberin Devamı

Yargıtay kararları da çocuğuna bakmak zorunda olduğu için işten ayrılan kadının feshini kabul etmemekte ve istifa olarak görmektedir.

Özetle, doğum yapan kadın işten ayrılırsa, tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.

Yargıtay’ın verdiği kıdem tazminatı kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, doğum sonrası 6 ay ücretsiz izin talebi işverence kabul edilmemesi üzerine istifa eden kadın işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği yönünde karar vermiştir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.4.2012 tarih ve E.2010/5907, K.2012/13018 sayılı Karar.)