Gazete Vatan Logo

Sözleşmeli personele kadro müjdesi! Tarih verildi, 550 bin personelin statüsü değişecek

Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren bir adım atılıyor. Binlerce kamu personeli için kadro imkanı doğdu. Tarih verildi. Detaylar açıklandı. Sözleşmeli kamu personelinin kadro sorunu çözülüyor. Çalışmalar başladı. Ak Parti'den konu ile ilgili bir açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yaptığı açıklamada, "Ekim ayında Meclis açıldığında kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması konusunu ele alacağız" ifadelerini kullandı. Akbaşoğlu'nun açıklamasının ardından ayrıntılar ortaya çıktı.

Sözleşmeli personele kadro müjdesi! Tarih verildi, 550 bin personelin statüsü değişecek

Kamuda görev yapan yaklaşık 550 bin sözleşmeli personel için statü değişikliği çalışması başlıyor. Çalışmaların Ekim'de Meclis'e gelmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmenin Resmi Gazete'de yayımlanan metninde yer alan iki konudan 3600 ek gösterge çözülerek yasalaştı.

Böylece 5.3 milyon memur ve emeklisinin ek göstergeleri artırılırken emekli maaşları ve emekli ikramiyelerine zam yapıldı. Yeni ödemeler 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren yapılacak. Toplu sözleşme metninde yer alan 52. maddede sözleşmeli personel ile ilgili hüküm de şimdi gündeme alındı. Söz konusu maddede, "Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır" ifadesi yer aldı.

İLK TOPLANTI YAPILDI

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre, konu ile ilgili bayramdan önce ilk toplantılar da yapılmaya başlandı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları bu konuda çalışmalarını sürdürecekler. Daha sonra ilgili sendikalarla da müzakere edildikten sonra sorunun çözümü gerçekleşecek. Ortaya çıkartılacak taslak metinlerden birisi tamamlanarak Meclis'e sevk edilmiş olacak.

Haberin Devamı

Burada değişik formüller de ortaya çıkmaya başladı. Bu formüller üzerinden çalışmalar yürütülecek. Özellikle kamu hizmetinin devamı ve kalitesinin artması ile ilgili tedbirler de alınacak. Kamuda çok sayıda sözleşmeli statü bulunuyor. Bunlar tek tek ele alınarak kapsam da belirlenmiş olacak.

Çalışmada özellikle sosyal ve mali hakların kadrolu personel ile eşitlenmesi söz konusu olacak. Çalışma tamamlandıktan sonra sözleşmelilerin ücret, tayin, görevde yükselme, mazerete dayalı yer değiştirme gibi sorunları çözüme kavuşturulacak. Ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olan sözleşmeli personel özellikle eş durumundan yer değiştirme hakları istiyor.

Haberin Devamı

Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde 40'a yakın statüde bulunan sözleşmeli sistemi de sadeleşmiş olacak. Çalışmaların tamamı sosyal taraflarla müzakere ile sürdürülecek.
Böylece memurların talepleri de dikkate alınarak taslaklar oluşturulacak.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE YENİ HAKLAR GELİYOR

Yapılacak düzenleme ile sözleşmeli personel görevde yükselme sınavlarına girebilecek. Böylece kademe ve derece ilerlemesi haklarına sahip olabilecekler.

Bunun yanında izin haklarının devredilmesi, yönetici pozisyonlarında istihdam gibi haklar da verilmiş olacak. Ayrıca kurumlar arası yer değişikliği hakkı da bulunacak. Bu arada mali yılla sınırlı olan sözleşme süreleri ile ilgili de iş güvencesi gelmiş olacak.