Gazete Vatan Logo

SGK'ya hemen başvurun! Sosyal Güvenlik Kurumu bildirim sonrası harekete geçiyor, e-Devlet'ten kontrol edin ve...

SGK'lı milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Pek çok kişi farkında değil. Ancak e-Devlet üzerinden kontrol edildiğinde ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na telefon, ,internet ya da dilekçe yolu ile müracaat edilebiliyor. Başvuru sonrası SGK işlem başlatıyor. İşveren için cezai yaptırımı bulunuyor. Sigortasız işçi çalıştırmak yasak olsa da bazı işverenler prim ödemekten kurtulmak için bu yola başvurabiliyor. SGK'ya başvuru yapılması halinde, işverenin kayıtdışı personel çalıştırdığının kanıtlanması durumunda ceza yükümlülüğü doğuyor. Bunun dışında sigorta primlerinin eksik ödenmesi, çalışana mobbing uygulanması, eksik ücret, hasız yere iş akdinin sonlandırılması gibi durumlarda çalışan yasalardan kaynaklanan haklarını kullanabilir. İşte SSK'lı işçilerin hak kaybı yaşadıklarında yapması gerekenler...

SGK'ya hemen başvurun! Sosyal Güvenlik Kurumu bildirim sonrası harekete geçiyor, e-Devlet'ten kontrol edin ve...

Çalışan ve işveren arasında zaman zaman anlaşmazlıklar olabiliyor. Genellikle çalışanın haksızlığa uğraması ile ilgili olan anlaşmazlıklarda çözüm yolu bulunuyor. SGK'lı işçinin primlerinin eksik ödenmesi, işçiye mobbing uygulanması, maaş ve çeşitli ödemelerin eksik yapılması gibi olumsuz durumlar çözümsüz değil. Öncelikle çalışanın haklarını bilmesi gerekiyor. Özellikle e-Devlet sisteminin aktif olarak kullanılması, SGK primlerinin eksiksiz olarak yatırılıp yatırılmadığının düzenli olarak takip edilmesi, herhangi bir eksiklik durumunda ise derhal yasal yollara başvurulması büyük önem taşıyor. Peki hak kabına uğrayan SGK'lı çalışan nasıl bir yol izlemeli? İşte tüm SGK'lı çalışanların bilmesi gereken şikayet yolları...

SGK İŞÇİ ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR?

SGK'lı olarak çalışan işçi şikayette bulunması gereken bir durum ile karşı karşıya ise öncelikle ne sebeple şikayette bulunacağını net olarak belirlenesi gerekiyor. 

Bu sebepler ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine başvuru yapılabiliyor;

Haberin Devamı

İşten ayrılmış olan kişiler,

İş akdinin feshedilmesi,

İşten çıkarılma,

Ücret eksikliğinin tamamlanması,

Fazla mesai alacaklar,

İşsizlik ödeneği alacaklar,

Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklar gibi konularda müracaat edilebilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlıklarına şikâyet işlemleri için sebepler şunlardır:

İş sözleşmesi bitmeden işten çıkarılma,

İşyerinde mobbing gören kişiler,

Sigortasız olarak çalıştırılma ya da düşük ücret üzerinden sigorta gösterimi yapılması,

Toplu işten çıkartma ya da iş sağlığı güvenliğinin sağlanmaması halinde şikâyetlerini yapabilirler.

SGK'LI İŞÇİ ŞİKAYETİNİ NASIL YAPABİLİR?

SGK kapsamında işçi şikayeti şu yollar ile yapılmaktadır:

ALO 170 numaralı hattın aranması. ALO 170 hattı 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında görevde olan işçiler için hizmet veren hattır.

ALO 170 hattı işçi ve işveren anlaşmazlığı halinde dava işlemlerinden önce arabuluculuk yapmaktadır.

Ayrıca SGK resmi internet sayfası üzerinden online olarak şikâyet işlemleri de gerçekleştirilebilmektedir.

Haberin Devamı

İşçinin ikamet ettiği il ya da ilçenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na da şikayet dilekçesi ile ihbar ve şikâyet işlemlerini halledebilir.

Şikayette bulunulacak işyerinin unvanı ve adresi SGK’ya iletilmelidir.

Şikayette bulunan işçi geriye dönük sigorta ve primlerinin tamamlanması için hizmet tespitinin yapılmasını da istemelidir. Bu hususta Hizmet Tespiti davası açılmalıdır.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA İKİ ASGARİ ÜCRET CEZA

İşverenlerin bünyesinde çalıştırdığı her işçi için sigorta yapma zorunluluğu bulunuyor. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezai yaptırımı bulunuyor. İşverenlerin çalışanlarına sigorta yapmaması halinde ödeyecek oldukları ceza miktarı, asgari ücret üzerinden belirleniyor. Sigorta girişi bildirilmemiş her bir işçi için iki asgari ücret ceza ödeniyor.

Sigortasız çalıştırılan işçiler şikayetlerini telefon ya da internet üzerinden yapabilecekleri gibi dilekçe ile de bizzat SGK'ya başvuruda bulunabilirler.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN İŞÇİ CEZA ALIR MI?

Bilerek ya da bilmeden sigortasız olarak çalışan işçinin herhangi bir ceza alması söz konusu değil. Sigortasız çalışan değil çalıştıran ceza alıyor. Ancak sigortasız çalışmak kişinin pek çok hakkını kullanamayacağını bilmesi gerekiyor. Eğer kendi isteği ile sigortasız olarak çalışmayı kabul ediyorsa bu durum ilerde emekli olmamasına neden olabilir. Emekli olabilmesi için bir kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışıyor olması gerekiyor. Çalışma hayatının belli bir kısmında sigortasız olarak kayıtdışı çalışan kişi, çalıştığı süre kadar geç emekli olacaktır. 

Haberin Devamı