Gazete Vatan Logo

Ek zam ile ilgili son dakika açıklaması! 15 Ocak'tan itibaren maaşlara yansıması...

Asgari ücrete yapılan rekor zammın ardından memur ve emekliler de kendi maaşlarına benzer oranda zam yapılmasını bekliyor. Memur ve memur emeklileri için ek zam gündemde. İlave zam ile ilgili art arda açıklamalar geliyor. Yıl sonun gelmesi ile birlikte memur ve memur emeklisinin gözü 2020 zam oranlarına çevrildi. Tarihi seviyedeki zamlarla beraber ek zam konusu milyonlarca memur ve memur emeklisinin gündeminde. Vatandaşlar "2022 Memur maaş zammı ne kadar, kaç TL olacak, ek zam yapılacak mı?" sorularına son dönemde güncel yanıtı arıyor. Son dakika zam haberleri yakından takip edilirken ek zam ile ilgili açıklamalar da peş peşe geliyor.

Ek zam ile ilgili son dakika açıklaması! 15 Ocak'tan itibaren maaşlara yansıması...

2022 yılına sayılı günler kala milyonların hayatında da önemli değişiklikler olacak. Asgari ücretin netine yapılan yüzde 50,4 oranındaki tarihi zamdan sonra işçiler için en az maaş 4.253,40 TL olarak uygulanacak. Brüt asgari ücret ise 10 puanlık destekle birlikte yüzde 40 artırılarak 5004 liraya çıkartıldı. 2022 yılıyla birlikte büyük bir yenilik de çalışma hayatına girmiş olacak.

YENİ YIL YENİ MAAŞLAR

Ocak ayından itibaren en düşük maaş 4.253,40 TL olarak uygulanacak. Böylece Aralık ayında 2.825 TL maaş alan bir asgari ücretli Ocak ile birlikte 1.427 lira daha fazla maaş alacak. Peşin alanlar bu ücreti Ocak ayının başında hesaplarında görürken peşin almayanlar 1 Şubatta en az 4.253,40 TL maaş alacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki zam diğer çalışanları da olumlu etkileyecek. Sabah'tan Faruk Erdem'in aktardığına göre; asgari ücretin üzerinde maaş alan çalışanların ücretleri de bu artışla birlikte kademeli olarak yükselecek. Tüm şirketlerde yeni yıl zamları hesaplanırken enflasyon ile birlikte asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki zam kriter olarak alınacak.

Haberin Devamı


Ek zam ile ilgili son açıklama Memur-Sen tarafından yapıldı. Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Mehmet Sezer kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Ek protokol ile kamu görevlilerine ekonomik iyileştirme yapılmalıdır. Kamu görevlilerine ek zam şarttır" dedi. 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde varılan mutabakatın ardından son aylarda yaşanan ekonomik dalgalanma nedeniyle memur ve memur emeklileri ek protokolle refah düzenlemesi yapılmasını istiyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Mehmet Sezer memur maaşlarında ocak ayından bu yana yüzde 35'in üzerinde bir erime gerçekleştiğini vurgulayarak, “Yıllardır mücadelesini verdiğimiz gelir vergisi muafiyeti nedeniyle hükümete teşekkür ediyoruz ancak bu ekonomik anlamda yaşadığımız daralmanın telafisi olamaz. Evli ve iki çocuklu bir kamu personeli için vergi muafiyetinden gelecek aylık 38 lira ile memurun alım gücü yükselmez, yüzü gülmez. Hesap basit, gerçek ortadadır" dedi.

Haberin Devamı

Vergi muafiyetinin tek başına ek zam talebini karşılayacak bir adım olarak görülemeyeceğini ifade eden Sezer, “Döviz kurları ile birlikte market fiyatları uçtu. Kiralar patladı. Emtia fiyatları katlandı. Roket hızı ile yükseltilen fiyatların geriye dönüşü görülüyor ki yükseliş hızları gibi de olmuyor. Hükûmet, yaşanan ekonomik türbülansın menfi tesirlerini telafi etmek için Memur-Sen’in ek protokol talebine olumlu yaklaşmalı ve gereğini yapmalıdır. Alım gücü düşen memurların maaşlarında 15 Ocak’tan itibaren maaşlara yansıyacak şekilde iyileştirme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Biz kamu görevlileri olarak, asgari ücretteki artış, 3600 ek gösterge, gelir vergisindeki muafiyet gibi konularda atılan adımları görüyor ve takdir ediyoruz. Bu noktada hükûmeti de memuru görmeye davet ediyoruz” diyen Memur-Sen Adana İl Temsilcisi Mehmet Sezer açıklamalarını şunları kaydetti:

"Gerçek ortadadır. Ek zam yapılmalı, memurun beklentisi karşılanmalıdır. Vergi muafiyeti, bir talebimizin yerine gelmesi açısından önemlidir ancak memurlar için tek başına yeterli değildir. Bu çalışmayla evli ve üç çocuklu olmayı özendiren Cumhurbaşkanımıza karşı geliniyor, bekâr olmayı daha avantajlı kılıyor. Düzenleme, sözleşmeliyi kadroluya göre bir miktar farklı kılıyor ama evliyi cezalandırıyor. ‘Vergi muafiyetiyle ortalama 300 TL iyileştirme yapıldı’ diyenler anlaşılıyor ki 4 milyon memur içinde sınırlı sayıda sözleşmeli bekârı baz almış. Bu doğru bir hesap değildir. Memura ek zam için ek protokol kaçınılmazdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi muafiyetinin ek zam talebini karşılamaktan uzak olduğunu bilmeli, kamu görevlilerinin sıkıntılarını ve talebini görmelidir. Ek protokolle kamu görevlilerine zam yapılmalı, bu zammın 15 Ocak'ta maaşlara yansıması için çalışmalar bir an önce tamamlanmalı ve memurun beklentisi karşılanmalıdır."

Haberin Devamı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, “'Vergi Muafiyeti düzenlemesi' ilave zam olarak görülmemelidir. ‘Ek zam/ilave ödemenin’ en kısa hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu 6. Olağan Genel Kurulu, SGK Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin temel beklentilerinden biri olan ve çalışma düzeninde adaletin sağlanması için 3600 ek gösterge konusunda yapılan çalışmalara Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı katkıyı önemsediklerini ifade ederek, 3600 ek gösterge başta olmak üzere göstergelerin yeniden düzenlenmesi, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konularına ilişkin imza altına alınan toplu sözleşme hükümlerinin gereği olarak çalışma komisyonlarının bir an önce toplanması gerektiği çağrısında bulundu.

Konuşmasında sosyal güvenlik sisteminin Türkiye’nin geleceği için önemli olduğuna ve bu konuda paydaşların ortak çalışmalarının gerekliliğine değinen Yalçın, kamu görevlilerinin ek zam beklentisini de yineledi. Kamu görevlilerinin alım gücü düşüklüğünü telefi etmeye yönelik adımların vergi muafiyeti ile sınırlı olmaması gerektiğinin altını çizen Yalçın, memurlara gereken iyileştirmelerin vergi muafiyeti ile yapıldığı açıklamalarını da eleştirdi.

Sözleşmeli personeller ile ilgili de konuşan Yalçın, sosyal medya hesabından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik çağrılarını hatırlatarak belediyelerde işten çıkarılan memurlar ile ilgili çağrısını yineledi. “İş güvencesi konusunda sözleşmeliler boyutuyla ciddi sıkıntılar yaşıyor” diyen Yalçın, “Şu an 5393’lü belediyelerde çalışan sözleşmeli arkadaşlarımız 31 Aralık itibariyle işlerine son verilmek üzere tebligatları verilmiş durumda. Yargı kararıyla geri döndürdüğümüz arkadaşlarımız 2. 3. Kez aynı sorunla karşılaşıyor. Kaç gündür Sayın Kılıçdaroğlu’na ihbarımdır diye çağrıda bulunuyorum. Kırşehir Belediyesinde 13 kişiydi, 25’i geçmiş durumda 2 haftada işten çıkarılan kişi sayısı. Bu arkadaşlar memur. Sözleşmeliler konusunda da komisyonun bir an önce çalışmaya başlamalı. Bu kara soruna çözüm bulunması son derece kıymetli” diye konuştu.

2022 MEMUR MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Memur maaş zamları 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyonu ile netleşecek. Buna karşın Aralık enflasyonu yüzde 2 gerçekleşirse memur ve memur emeklileri yüzde 5'lik toplu sözleşme zammına ilave olarak yüzde 9.7, enflasyon yüzde 3 olursa yüzde 10.8 enflasyon farkı alacak.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri yeni yılda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ediyor. Memura yönelik sosyal refah düzenlemesinin de seyyanen veya yüzde 5 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Toplu sözleşmeye göre memurlar Ocak ayında maaşlarını ek farkla birlikte zamlı alacak. Maaş hesaplamalarında aile ve çocuk yardım ödeneği dâhil edilirken, bölgesel ödeme, ek ders ücreti, vekâlet ücreti, vekalet ücreti, yabancı dil tazminatı gibi ödemeler yer almıyor. Aile yardığımı ödeneği hesabında çalışmayan eş, 2 çocuk esas alınıyor. Bunlar da dikkate alındığında maaşlar daha da yükselecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Ocak'ta alacak. Zamla birlikte ek ödeme de artacak. Kamuda maaşlar derece ve kademeye göre değişiklik gösteriyor. Hemen her memurun maaşı farklı yatıyor. Derece ve kademe (1/1-1/4-4/1-3/3-5/4-6/4-2/4) değiştikçe alacakları maaş da farklılık gösteriyor.