Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması emeklilikten en az kaç ay önce yapılmalı? Askerlik borçlanması ile EYT’den nasıl emekli olunur?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme aralık ayında Meclis gündeminde olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT ile ilgili çalışmasında sorunun çözümüne yönelik etraflıca bir düzenleme yaparken, düzenlemede öne çıkan primler ve yıl şartının tamamlanması şartı pek çok kişinin emekliliğinde etkili olacak. Sigorta başlangıcı geriye çekmek ve prim şartını tamamlamak için askerlik borçlanması yapılabilir. Peki, Askerlik borçlanması ne zaman yapılır? Borçlanma emeklilikten en az kaç ay önce yapılmalı? Askerlik borçlanması ile EYT’den nasıl emekli olunur? İşte detaylar…

Askerlik borçlanması emeklilikten en az kaç ay önce yapılmalı? Askerlik borçlanması ile EYT’den nasıl emekli olunur?

Milyonlarca kişinin emekliliği için süreç devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde gözler Aralık ayına çevrilirken, düzenleme ile ilgili detaylar da merak ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düzenleme üzerinde çalışmalarına hız verdi. Aralık ayında Meclis’e gelecek düzenleme öncesinde yasadan nasıl ve hangi şartlarla yararlanılacağı ile ilgili henüz netlik yok. Ancak yaşı sağlayıp prim eksiği bulunanların  EYT’den borçlanma ile nasıl yararlanacağı da merak ediliyor. Sigorta başlangıcı geriye çekmek ve prim şartını tamamlamak için doğum ve askerlik borçlanması yöntemlerinden faydalanılabiliyor. Peki, Askerlik borçlanması emeklilikten en az kaç ay önce yapılmalı? Konu ile ilgili merak edilenleri Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu köşesinde anlattı. İşte askerlik borçlanması yapacak olanların dikkat etmesi gerekenler:

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE EYT’DEN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

SORU: 1975 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 2000 olup 5490 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1996-1997 arasında yaptım. Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcım geriye çekilse EYT’den (emeklilikte yaşa takılanlar) faydalanabilir miyim? VEDAT

Haberin Devamı

CEVAP: Askerlik sürenizi borçlanarak sigorta başlangıç tarihiniz, 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarihe çekileceğinden EYT kapsamına girersiniz. Ancak EYT esasları henüz belli olmadığından yasadan nasıl yararlanacağınız belli değil. EYT yasa tasarısının Aralık 2022’de tamamlanarak TBMM’ye getirileceği açıklandı. Yasadan nasıl ve hangi şartlarla yararlanacağınız Aralık 2022’de belli olur.

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİKTEN EN AZ KAÇ AY ÖNCE YAPILMALI?

SORU: Memur olarak çalışmaktayım. Emekli olmak işin yaşı doldurmama 4 ay, hizmet süremi 25 yıla tamamlama da 8 ay süre var. Yaşım dolduğunda 4 ay hizmet eksiğim kalıyor. Bu süreyi askerlik borçlanmasıyla tamamlayıp emekli olabilir miyim? Bir arkadaşım borçlanmada 6 aylık bir süreden bahsetti. Bu altı aylık süre nedir? AHMET

CEVAP: Hizmet süresi eksiğinizi askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilirsiniz. Ancak memurlarda borçlanmanın emeklilik tarihinden en az 6 ay önce yapılması gerekiyor. Yani borçlanma tarihinden itibaren 6 ay süre geçmedikçe emekli olunamıyor. Askerlik sürenizin 2 ayını borçlanmanız halinde, 6 ay sonra hem hizmet süreniz 25 tam yıla tamamlanmış olur, hem de borçlanma üzerinden 6 aylık süre geçmiş olacağından 6 ay sonra emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Emeklilik için istenen yaşı dolduran, prim nedeniyle emekliliğini bekleyen binlerce vatandaş bulunuyor. Emekliliğini erkene çekmenin yollarından biri de askerlik borçlanması. Emeklilik hayaline kavuşmak isteyenler de askerlik borçlanması yaparak bu hakkı elde edebiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler.

Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.

Haberin Devamı

SSK’lı, Bağkurlu, memurlar askerlik borçlanması için başvuru yapabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması için ödenmesi gereken günlük prim tutarı 2022 yılının temmuz – aralık döneminde 69.02 TL’dir. Askerlik süresinin tamamı olan 540 günlük borçlanma yapanların ise 37 bin 273 TL ödemesi gerekir.