Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması avantaj sağlar mı? Borçlanma emekliliği nasıl etkiler?

Askerlik borçlanması erkek sigortalılar için emekliliği etkileyen durumların başında geliyor. Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanması ile emekli olmaya hak kazanabiliyor. Gözler EYT düzenlemesine çevrilirken prim eksiği olan ama yaş şartını taşıyan pek çok kişi de borçlanma ile EYT’den yararlanıp yararlanmayacağını merak ediyor. Peki, Askerlik borçlanması avantaj sağlar mı? Borçlanma emekliliği nasıl etkiler? Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması nasıl yapılır? Askerlik borçlanması ne kadar? İşte detaylar…

Askerlik borçlanması avantaj sağlar mı? Borçlanma emekliliği nasıl etkiler?

Emeklilik için 3 şartın yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlar sigortalılık süresinin tamamlanması, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartı olarak karşımıza çıkıyor. Emekli olmak için sigorta süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak günü yetmeyen bir sigortalı askerlik borçlanmasıyla emekli olabiliyor. EYT düzenlemesi ile birlikte kamuoyunda sıklıkla konuşulan EYT şartlarına göre sadece prim eksiği bulunanların askerlik borçlanmasıyla emekli olup olmayacağı da merak ediliyor. Konu ile ilgili Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanması ve EYT ile ilgili okuyucularından gelen soruları yanıtladı.

BORÇLANIRSAM EYT’DEN YARARLANABİLİR MİYİM?

SORU: 1 Eylül 1973 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Mayıs 1995 olup toplam 8460 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa yararlanır mıyım? Engin İMİK

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız 340 gününü borçlanmanız halinde, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. İlgili bakanın Ocak 2023‘te TBMM’ye getirileceğini açıkladığı EYT yasa tasarısının bugün için esasları belli değil. Ancak bize göre çıkacak yasadan yararlanmanız gerekir.

SORU: 28 Eylül 1981 doğumluyum. İşe girişim 15 Şubat 1998 olup 7200 gün primim var. Acaba EYT kapsamında mıyım? Kerim ARSLAN

CEVAP: İlk girişte adınıza prim ödemesi varsa emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. EYT’de henüz hiçbir şey belli değil. İlgili bakan EYT yasa tasarısının Ocak 2023’te TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Sorunuzun bu kısmına EYT yasa tasarısı ortaya çıktığında cevap verilebilir.

SORU: 21 Şubat 1970 doğumluyum. 1990-1991 arasında 18 ay askerlik yaptım. Sigorta giriş tarihim 1 Mayıs 1995 olup 8600 gün prim ödemem var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasından faydalanabilir miyim? Ümit ERGEN

Haberin Devamı

CEVAP: 5750 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin 340 gününü borçlanmanız halinde, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Ortada kamuoyuyla paylaşılan bir EYT yasa tasarısı yok. Yani EYT esasları henüz belli değil. İlgili Bakan EYT yasa tasarısının Ocak 2023 ayında TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Ancak bize göre çıkacak EYT yasasından yararlanmanız gerekir. 

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler.

Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.

Haberin Devamı

SSK’lı, Bağkurlu, memurlar askerlik borçlanması için başvuru yapabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Askerlik borçlanması için ödenmesi gereken günlük prim tutarı 2022 yılının temmuz – aralık döneminde 69.02 TL’dir. Askerlik süresinin tamamı olan 540 günlük borçlanma yapanların ise 37 bin 273 TL ödemesi gerekir.