Gazete Vatan Logo

Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2021? Asgari ücret 4. toplantı bugün mü, son toplantı saat kaçta?

Asgari ücret 4. toplantı ne zaman, saat kaçta? Yaklaşık 6 milyon çalışan merakla 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret için yapılacak son toplantıyı bekliyor. Asgari ücreti belirleme komisyonu, son kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde toplanacak. Peki, asgari ücret son toplantı bugün mü? Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2021?

Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2021? Asgari ücret 4. toplantı bugün mü, son toplantı saat kaçta?

Milyonların gözü kulağı asgari ücret toplantısında. Asgari ücret son toplantı bugün mü, ne zaman? Asgari ücret ne zaman açıklanacak 2021? sorularının ardı arkası kesilmiyor. 2022 Asgari ücret için nefesler tutuldu. Geçtiğimiz günlerde 3. toplantısını yapan asgari ücret belirleme komisyonu, son kez toplanacak ve yeni ücreti belirleyecek. Peki, Asgari ücret 4. toplantı ne zaman? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'un 4. toplantı bugün yapılacak, ancak görüşmelerin saat kaçta yapılacağı henüz netleşmedi.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücretin bugün açıklanacağı tahmin ediliyor.

“İŞÇİLERİMİZİN YÜZDE 37'SİNİN BEKLENTİSİ 3 BİN 750 İLA 4 BİN LİRA ARASINDA”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret konusunda çeşitli tahminler yapıldığını anımsatarak, asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon işçi bulunduğunu bildirdi. Bu kişilerin aileleriyle oluşturduğu bütünlüğün dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Bilgin, asgari ücretin diğer ücretleri de belirleyecek bir yetkiye sahip olduğuna dikkati çekti. Bu konuda Bakanlığına bir araştırma yaptırdığını kaydeden Bilgin, işçilere, işverenler ile profesyonel yöneticilere asgari ücret beklentilerini sorduklarını aktardı. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37'si 3 bin 750 ila 4 bin lira arasında beklentileri olduğunu söylediler. Yüzde 9'luk bir oran, 4 bin liranın üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. Daha aşağılarda telaffuz edenler oldu. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettiğini gördük. Bu sebepsiz değil. Onlar şunu diyorlar; 'Evet, biz ücretimizin artmasını istiyoruz ama işimizin devam etmesini istiyoruz.' Dolayısıyla burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerimizin beklentisini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Bu, Türkiye için, çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır. Bunu şimdiden müjdelemek isterim."

Haberin Devamı

Asgari ücretin daha yüksek düzeyde açıklanmasının daha anlamlı olduğunu çünkü ekonomide dalgalanmaların yaşandığını dile getiren Bilgin, enflasyonist bir ortam nedeniyle asgari ücretin bu kadar tartışıldığını ve bu kadar çok önem atfedildiğini söyledi. Bilgin, "Bu süreci yönetirken, asgari ücret çalışanlarımızı, emekçilerimizi korusun, aynı zamanda Türkiye'nin bu süreçte, enflasyonist ortamda, salgın sonrası bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların aşağı yukarı başta bütün Avrupa ve gelişmiş ekonomileri büyük zorluklara soktuğu bir aşamada Türkiye'ye de bir rahat nefes aldırsın diyoruz. Bu düşünceyle rahat nefes aldıracak bir seviyede tespit edeceğimizi belirtmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Kamu işçileriyle yapılan toplu sözleşmeye de değinen Bilgin, "Geçtiğimiz günlerde memur konfederasyonlarıyla oturduk, konuştuk. Onlara şunu söyledik; 'Biz sizinle yaptığımız toplu sözleşmenin üzerine enflasyon farkı ortaya çıktığı zaman, onu bir sosyal refah payına dönüştürecek vaadin arkasında duruyoruz. O imzamızın da arkasındayız.' Biz Türkiye'nin emekçilerini koruyan bir ücret siyasetini, sosyal politika anlayışını benimsemiş bir yaklaşımı iktidarda temsil ediyoruz. Bunu sürdürmekte kararlıyız." diye konuştu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET BRÜT NE KADAR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 28.12.2020 tarihli 2020/1 sayılı Kararıyla, 01/01/2021 - 31/12/2021 tarihleri arasında işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti günlük brüt 119,25 TL olarak belirlenmişti. Buna göre asgari ücret;

  • Aylık brüt 3.577,50 TL,
  • Aylık net 2.825,90 TL, olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRETE VERGİ AYARI DA GÜNDEMDE!

Hükümet asgari ücretteki artışla ortaya çıkan maliyetin yükünü hafifletmek için işletmelere vergi ve prim desteği vermeyi planlıyor. Vergi ve 5 puan işçi primi indiriminde de asgari ücret yüzde 31 artması durumunda 4 bin 194 lira, yüzde 34 artması halinde 4 bin 284 lira, yüzde 37 artış halinde 4 bin 373 lira olacak. Yapılacak asgari ücret zammı sonrası işsizlik maaşı yapılan zam oranında artacak. Asgari Geçim İndirimi, iş göremezlik ödeneği, yaşlılık aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı zamlanacak.

Haberin Devamı

Brüt Ücret

3.577,50 TL

Sigorta Primi İşçi Payı

500,85 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı

35,78 TL

Gelir Vergisi Matrahı

3.040,88 TL

Gelir Vergisi

456,13 TL

Damga Vergisi

27,15 TL

Kesintiler Toplamı:

1.019,91 TL

Asagari Geçim İndirimi (Bêkar ve Çocuksuz)

268,31 TL

NET ÜCRET (Asgari Ücret + AGİ Dahil)

2.825,90 TL