Gazete Vatan Logo

Asgari ücret 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı için görüşmeler ne zaman?

Asgari ücretli çalışanların gözü temmuz ayında! Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı diğer pek çok sektör çalışıanını da etkileyecek. Enflasyon nedeniyle asgari ücrete yılın ikinci zam gündemde. Hükümet asgari ücrete yapılacak zam için çalışmalarını sürdürüyor. Milyonlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını beklerken, komisyonda yer alan işçi ve işveren temsilcileri bir araya geldi. Türk-İş ve TİSK başkanlarının görüşmesi önümüzdeki haftaya dair umutları da artırdı. Peki, Asgari ücret zammı için görüşmeler ne zaman? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ne zaman kesinlesecek? Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

Asgari ücret 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı için görüşmeler ne zaman?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret zammına çevrildi. Temmuz ayı yapılması beklenen zam için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı beklenirken, toplantı öncesi komisyonda yer alan işçi ve işveren temsilcileri Türk-İş ve TİSK başkanları bir araya geldi. Enflasyon nedeniyle asgari ücretliye ikinci ek zam için komisyonun toplantısı ve toplantının ardından açıklanacak zam kararı beklenecek. Peki, Asgari ücret zammı için görüşmeler ne zaman? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ne zaman kesinlesecek? Asgari ücrete ek zam gelecek mi? Yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

Asgari ücret zammı gündemdeki yerini korurken, temmuz ayında yapılacak ikinci ek zam için mesai başladı. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına çevrilirken, işçi ve işveren temsilcileri Türk-İş ve TİSK başkanları asgari ücret zammı mesaisine şimdiden başladı. Yılbaşında yüzde 50,4 oranında zam yapılan asgari ücrete temmuz ayında yeni bir artış daha yapılması için harekete geçilirken, zammın temmuz ayına yetiştirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN GÖRÜŞMELER NE ZAMAN?

Asgari ücretlilerse gelecek hafta yapılacak açıklamayı bekliyor. Bakan Bilgin, işçi ve işveren kesimiyle görüştü. Bilgin dün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

''Çalışan emekçilerimizi de korumak bizim görevimizdir. İşçi sendikalarımızla işveren sendikalarımızla görüştük. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında, önümüzdeki hafta başında veya hafta ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağız.''

İşçi ve işveren temsilcileri kendi aralarında da toplantı yaptı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ekonomideki gelişmeler ve çalışma hayatına etkilerini ele aldı.

Asgari ücret, önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısının da öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. NTV’nin haberine göre, Kabinedeki değerlendirmelerin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantıya çağrılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

NTV yayınında konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, “Son günlerde asgari ücret artışı ile ilgili farklı rakamlar söyleniyor. Bu konuda 1 tane örnek verelim. En çok söylenen yüzde 20 civarında bir artış olacağı. Hesaplanınca, asgari ücrette yüzde 20 civarında bir artış olacak olursa, brüt rakam şu an 5.004 lira ama bu 6 bin lira seviyesine çıkacak. Kişinin eline geçen rakam 5.103 lira, işverene maliyeti ise 7.100 TL’yi bulabilecek. Bu sadece ortalama bir hesap ama bu yüzde 10’da olabilir, yüzde 30’da olabilir. Bunu kimse bilemez şu an için. Tamamen tespit komisyonunun vereceği karara bağlı. Ama öncelikle Bakanlığı tespit komisyonunu toplantıya çağırması gerekiyor. Asgari ücret zammı komisyonun vereceği karara bağlı.” diye konuştu.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ’TAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş katıldığı televizyon kanalında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş'un konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“İlk olarak döviz piyasalarında olağanüstü hareketliliğin belli bir seyre girmesini sağlayabilmek. Bu anlamda aşırı sert oynamaların kaybolmakta olduğunu görüyoruz. Enflasyonun bir şekilde dizginlenebilmesi gerekiyor. Bunun için ilgili kurumlarımız tüm mesailerini veriyorlar. Vatandaşlarımız da hayat pahalılığına maruz kalıyor. Vatandaşımızın gelir seviyesinin artırılması için çalışılıyor. Temmuz ayıyla birlikte işçi emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40'lara yakın bir dokunuş olacak. Vatandaşımızın gündeminde ne varsa, çarşı, pazarda hangi konu konuşuluyorsa bu konu hükümetin masasındadır. Çözerken de afaki şekilde değil eldeki imkanlar çerçevesinde, vatandaşlarımızın beklentilerine göre çözmek hükümetin siyasi önceliğidir.”

Haberin Devamı