Gazete Vatan Logo

Asgari ücrete zam! 3 bin 532 lira ve 3 farklı senaryo...

Herkes asgari ücret zammını bekliyor. Milyonların heyecanla beklediği asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayının ilk haftasında toplanacak. Komisyon 4 toplantı yaptıktan sonra ay sonunda nihai kararını açıklayacak. Asgari ücrete dair üç farklı senaryo var. Yüzde 25 ila 35 arası bir zam beklentisi var. Eğer beklentiler gerçekleşirse yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte rakamlar...

Asgari ücrete zam! 3 bin 532 lira ve 3 farklı senaryo...

Asgari ücrette zam görüşmelerinde enflasyon belirleyici olacak. Merkez Bankası'nın yıl sonu en enflasyon beklentisi yüzde 19.31. Bu rakamın üstüne 6-7 puanlık refah payı da eklenince zammın en az yüzde 25 olması bekleniyor. Ancak beklenti yüzde 30-35'e kadar yükseliyor. İşte yeni yılda beklenen asgari ücrete dair üç farklı senaryo...

ENFLASYON KRİTİK ÖNEME SAHİP

Zam görüşmelerine kısa bir süre kala asgari ücrette beklenti ise her geçen gün daha da yükseliyor. Son dönemde artan enflasyon asgari ücret zammında kritik öneme sahip. Hükümet ve AK Parti kanadından yapılan açıklamalarda zammın enflasyonun altında olmayacağı yönünde.

YÜZDE 25-35 ARASINDA BİR ZAM BEKLENİYOR

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 19.31 olarak açıkladı. Bu rakamın üstüne 6-7 baz puanlık refah payının da eklenmesi bekleniyor. Böylece zammın en az yüzde 25 olması bekleniyor. Ancak beklenti yüzde 30-35'e kadar yükseliyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yüzde 25'lik zamma göre, 2022 yılında brüt asgari ücretin 4.471 TL'ye net asgari ücret ise 3.532 TL'ye çıkması bekleniyor. Yüzde 30'luk zamma göre ise brüt asgari ücretin 4.650 TL'ye, net asgari ücretin ise 3.673 TL'ye çıkması bekleniyor. Yüzde 35'lik zamma göre ise net asgari ücretin 3.813 TL'ye, brüt asgari ücretin ise 4.828 TL'ye çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

İş sözleşmesi ile çalışan ve bu kanun kapsamında olsun olmasın her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi amacı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile tüm iş kollarını kapsayacak şekilde belirlenir.İlk toplantıya 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu katılacak.

Komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.Görüşmelerde ilk toplantı Bakanlık'ta yapılıyor. İşçi ve işveren taraflarının ev sahipliğinde yapılan iki toplantının ardından dördüncü ve son toplantı yine Bakanlık'ın ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEYECEZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için tüm çabayı gösteriyoruz. Asgari ücret için de benzer bir anlayışla tespit ederek dar gelirlilerin üzerindeki yükü hafifleteceğiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücreti enflasyonun üzerinde bir refah düzeyine taşıyacak bir anlaşmanın asgari ücret komisyonundan çıkacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati "Asgari ücretliyi, sabit gelirliyi kesinlikle enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
Küresel düzeydeki fiyat artışlarının halka olabildiğince az yansıtıldığını ve enflasyonla mücadelede gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Nebati, "Enflasyona asgari ücretliyi, sabit gelirliyi kesinlikle ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz." ifadeyerini kullandı. Enflasyonun sadece Türkiye özelinde değil dünya genelinde bir sorun olduğunu vurgulayan Nebati, "Biz bunun üzerine kararlılıkla gideceğiz. Önümüzdeki yıl emtia fiyatlarının gevşemesi, nakliye fiyatlarının düşmesi ve alınacak olan tedbirlerle enflasyonu mutlak surette iyi bir noktaya getireceğiz. Cari dengeyi sağlamış olacağız, aynı zamanda büyümeyi gerçekleştirmiş olacağız ve bu yolda 2022 yılında bugünkü son birkaç günlük olumsuz havanın nasıl dağıldığını da göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DİSK: ASGARİ ÜCRET 5 BİN 200 LİRA OLSUN

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK-Genel İş Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı öncesi 2022 asgari ücretine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Konfederasyonun kurulduğundan beri asgari ücretin insanca yaşanabilecek düzeyde olması için mücadele yürüttüğünü belirten Çerkezoğlu, 2022 yılı asgari ücretine ilişkin hazırladıkları araştırma ve raporu gelecek günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.Çerkezoğlu, bu yıl asgari ücret tespitinin her zamankinden daha erken gündeme geldiğine dikkati çekerek, bunun nedeninin geçim sıkıntısı ve asgari ücretin sembolik ücret üzerinden değil ortalama ücret üzerinden konuşulması olduğunu aktardı.Asgari ücretin sadece işçinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:"Bütün ücretlere 1000 liralık iyileştirme yapılmalıdır. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1000 lira tutarında vergi ve prim indirimi sağlanmalı ve bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1000 lira iyileştirme mümkün olacaktır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret net 5 bin 200 lira olmalıdır.

Haberin Devamı

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 lirayı aştığı, aralık ayında bunun daha da artacağını öngörerek, bir hanede iki kişi çalıştığında en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmeli. Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti en az net 5 bin 200 lira olmalıdır. En düşük emekli aylığı, asgari ücret düzeyine yükseltilmeli."