Gazete Vatan Logo

AGİ kalktı mı? Asgari ücretli AGİ alamayacak mı, asgari ücrette AGİ ne oldu, ödenmeyecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 asgari ücreti açıkladı. Erdoğan açıklamasında asgari ücretin 4255 lira olarak belirlendiğini duyurdu. Ayrıca çalışanların evli ve çocuklu olması bakımından bu rakamın artacağını da belirtti. AGi oranları araştırılırken, Prof. Dr. Cem Kılıç tarafından yapılan açıklama sonrası AGİ kalktı mı? AGİ ödenmeyecek mi, Asgari ücretli AGİ alamayacak mı?

AGİ kalktı mı? Asgari ücretli AGİ alamayacak mı, asgari ücrette AGİ ne oldu, ödenmeyecek mi?

2022 asgari ücret zammı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretin 4.254 TL olduğunu duyururken “Bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz." İfadelerini kullandı. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz, açıklamasından sonra AGİ kalktı mı? Asgari ücretli AGİ alamayacak mı, asgari ücrette AGİ ne oldu, ödenmeyecek mi? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

AGİ kalktı mı, Asgari ücretli AGİ alamayacak mı?

Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrette önemli bir ayrıntıyı ntv.com.tr'ye açıkladı. Cem Kılıç “gelir vergisi kalktığı için artık asgari ücretli çalışanlar eş ve çocuk durumuna bakmaksızın AGİ alamayacak” ifadesini kullandı. Bu açıklamaya göre Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak.

Prof. Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları da AGİ ile ilgili olarak Asgari Geçim İndirimi (AGİ) gelir vergisinden düşülen tutarı ifade etmektedir. Yapılacak düzenleme ile tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden gelir vergisi tamamen kaldırılmaktadır. Dolayısıyla alınmayan bir verginin iadesi söz konusu değildir. görüşünü dile getiriyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, 7 bin TL maaş olan bir işçinin maaşının 2 bini vergiye tabii oluyor. Damga ve gelir vergisinin kalkmasıyla 7 bin TL maaş alan işçiye AGİ iade edilecek. Asgari ücretle çalışan ise AGİ alamayacak. 

Haberin Devamı