Gazete Vatan Logo

Uzaya gidecek Türk vatandaşı nasıl seçilecek? Türk astronot başvuru ilanı yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak, uzaya gitmek için şartlar belli mi?

Milli Uzay Programı kapsamında 2023'te ilk kez bir Türk uzaya gidecek. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Milli Uzay Programı"ndaki hedefleri kapsamında bir Türk vatandaşının uzaya gideceğini açıklamış, uzaya gidecek kişinin kim olacağı merak edilmişti. Uzaya gidecek Türk astronotla ilgili olarak, 2022’de ilana çıkılacağı ve uzaya gidecek ilk Türk’ün bir bilim insanı olacağı ifade edilmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uzaya gidecek ilk Türk astronot seçimleri ile ilgili, “Yakın bir zamanda Türkiye'nin uzaya göndereceği insanları seçmek üzere duyuruya çıkacağız. Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz” dedi. Son olarak bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası uzaya gidecek ilk Türk ile ilgili açıklama yaptı. Peki, Uzaya gidecek Türk vatandaşı nasıl seçilecek? Türk astronot başvurusu ilanı ne zaman yayınlanacak? Uzaya gitmek için şartlar belli oldu mu? İşte merak edilenler…

Uzaya gidecek Türk vatandaşı nasıl seçilecek? Türk astronot başvuru ilanı yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak, uzaya gitmek için şartlar belli mi?

Milli Uzay Programı kapsamında çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  "Milli Uzay Programı"nda müjde olarak duyurduğu uzaya gidecek ilk Türk vatandaşı ile ilgili umut veren gelişmeler gelmeye devam ediyor. Uzaya gidecek Türk’ün kim olacağı merak edilirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank astronot seçimi ile ilgili ilanın yakında yayınlanacağını duyurdu. Erdoğan da bugün "Bir Türk vatandaşının Uluslararası Uzay Ajansı'na gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz" açıklaması yaptı. Peki, Uzaya gidecek Türk vatandaşı nasıl seçilecek? Türk astronot başvurusu ilanı ne zaman yayınlanacak? Uzaya gitmek için şartlar belli oldu mu? İşte merak edilenler…

UZAYA GİDECEK TÜRK VATANDAŞI NASIL SEÇİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrası "Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Hiç şüphesiz bu milli bir görev olacak. Bu milli göreve başvuru için uzaya gov tr adresini oluşturduk. Belirlenen eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilirler. Başvurular arasından seçilecek 2 aday bilim elçimiz olarak uzaya çıkış sürecimiz için gerekli tüm eğitimleri alacak. Eğitimlerin sonunda 2 adaydan biri üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek." açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

Başvuranlar arasından elemeler sonrası iki kişi seçilecek ama sadece biri; sıra dışı ve bir o kadar da zorlu yolculuğun başrolünde olacak.  Uzaya gidecek Türk vatandaşı seçildikten sonra bir dizi eğitimden geçirilecek. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım daha önce, 10 gün minimum bir yiyecekle mesela idare edecek, uyumayacak, tansiyon gibi sağlık problemlerinin olmadığı, alkol ve sigara kullanmayan kişinin seçileceğini açıklamıştı. Uzaya gönderilecek astronotun kemik kırığının olmaması gibi akla gelmeyecek pek çok kriteri de geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda, zor bir ortamda doğru karar verebilme, hızlı hareket edebilme, psikolojisinin ondan etkilenmeden çalışabilmesi gibi hususlar da aranılan diğer şartlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRK ASTRONOT BAŞVURUSU İLANI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzay ve havacılık tıp çalışmalarıyla ilgili "Yakın bir zamanda Türkiye'nin uzaya göndereceği insanları seçmek üzere duyuruya çıkacağız. Uzaya gidecek Türk vatandaşını testlerden geçireceğiz" dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane 2022 Ödül Töreni, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde konuşan Bakan Varank, uzay ve havacılık tıp çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayarak, "Yakın bir zamanda Türkiye'nin uzaya göndereceği insanları seçmek üzere duyuruya çıkacağız. Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurduğu merkez de çok işimize yarayacak. Uzaya gidecek insanların özel şartları olması gerekiyor. Bu merkezin yakın zamanda ilk kullanıcılarından bir tanesi Bakanlığımız olacak. Uzaya gidecek Türk vatandaşını orada testlerden geçireceğiz." dedi.

Haberin Devamı