Gazete Vatan Logo

TNT bombası nedir? TNT nedir, açılımı ne, TNT patlayıcı mı? TNT zehirler mi, zararları ne?

Uzun yıllar boyar madde olarak kullanılan kısa adı TNT olan Trinitrotoluen, patlayıcı özelliği keşfedildikten sonra ilk kez 1902 yılında Almanlar, 1907'de de İngilizler tarafından kullanıldı. Günümüzde ise TNT, yaygın olarak bomba, mayın ve torpido yapımında kullanılıyor. TNT’ye maruz kalmak ise bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki, TNT nedir? TNT açılımı ne, TNT patlayıcı mı? TNT zehirler mi, zararları ne? TNT ne kadar güçlü? TNT’yi kim icat etti? TNT’nin cilde zararı ne, TNT solumak zehirler mi? İşte detaylar…

TNT bombası nedir? TNT nedir, açılımı ne, TNT patlayıcı mı? TNT zehirler mi, zararları ne?

Boya olarak kullanılan TNT, 1902 yılında Almanlar, 1907'de de İngilizler tarafından patlayıcı özelliğinin keşfi ile birlikte bomba, mayın ve torpido yapımında kullanılmaya başlanmıştır.

TNT NEDİR, AÇILIMI NE? TNT PATLAYICI MI?

Trinitrotoluen (TNT), veya daha özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu sarı katı bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da, daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı madde olarak bilinmektedir.

TNT ZEHİRLER Mİ, ZARARLARI NE?

TNT'nin tozu cildin, tırnakların, saçın ve mukozanın sararmasına, deriye değmesi ise kaşıntılı egzama sebep olur. Nefesle veya yutma ile vücuda girmesi mide rahatsızlıklarına, zehirlenmeye, bazı kimselerdeyse böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, hatta komaya sebep olur. Birinci dünya Savaşı’nda TNT ile iç içe çalışan kadın cephane işçilerinin deri renklerinin sarardığı görülmüştür.

TNT’Yİ KİM İCAT ETTİ?

TNT, ilk kez 1863 yılında Alman kimyager Joseph Wilbrand tarafından sentezlendi. Uzun yıllar boyunca patlayıcı özelliği keşfedilmeyen TNT, boyar madde olarak kullanıldı. TNT’nin patlayıcı özelliğinin keşfiyle birlikte önce 1902 yılında Almanlar, 1907'de de İngilizler tarafından kullanıldı.

Haberin Devamı