Gazete Vatan Logo

Satışlar Apple'ın beklediği gibi gitmiyor!

Apple'ın CEO'su Tim Cook, gelişmekte olan ülkelere satış yapmakta zorlandıklarını açıkladı.

Satışlar Apple'ın beklediği gibi gitmiyor!

Geçtiğimiz gün 4. çeyrek gelir raporunu yayınlayan Apple, tatil dönemini kapsayan gelecek çeyrekteki satışların Wall Street’in beklentisinin altında kalacağını duyurdu. Şirketin CEO’su Tim Cook ise bu konuda gelişmekte olan pazarların alım gücünün düşmesini ve döviz kuru farkını sorumlu tutuyor.

Bu öngörü nedeniyle Apple’ın hisseleri yüzde 7 oranında düşerek şirketin piyasa değerini 70 milyar dolar aşağı çekti. Böylece Apple’ın değeri de 1 trilyon dolar’ın altına düşmüş oldu. Apple Aralık ayıyla biten finansal çeyrekte 89 milyar ve 93 milyar dolar arası bir gelir elde etmeyi hedefliyor. Ancak IBES’e göre ortalaması 91 milyar dolar olan bu gelir aralığı, Wall Street’in 93 milyar dolarlık gelir beklentisinin altında kalıyor.

Tim Cook verdiği bir röportajda Apple’ın gelişmekte olan pazarların bazılarında makroekonomik zayıflıklar gördüğünü söyledi. Cook, yatırımcılarla yaptığı bir konferans bağlantısında ise bu zayıf pazarları Brezilya, Hindistan, Rusya ve Türkiye olarak tanımladı. Cook, dördüncü çeyrekte Hindistan’daki satışların yükselişinin durduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

Apple yöneticileri hisse değerine etkide bulunduğu için bundan sonra iPhone, iPad ve Mac ürünlerinin satış rakamlarını paylaşmayacaklarını da belirtti. Ne de olsa iPhone satışları, uzun süredir çeyreklerdeki başarıyı tanımlayan bir etken olarak değerlendiriliyor.

Ancak yöneticiler, sadece donanım satışı üzerinden gelir elde etmediklerine dikkat çekiyor. Müşterilerin yazılım tarafında da Apple ürünleri almaya devam ettiklerini belirten yöneticiler, Apple Music gibi abonelik servislerini de bu duruma örnek gösteriyor. Bu noktada iCloud, App Store ve Apple Music üzerinden elde edilen gelirlerin, analistlerin de öngördüğü gibi 10 milyar dolara ulaştığını söylemekte fayda var.

BTIG Research’ten analist Walter Piecyk ise genellikle şirketlerin rakamlar kötüleştiğinde, rapor vermeyi bıraktığını söylüyor. Ancak bu durumun Apple’ın imajını kötü etkilediğini de ekliyor.

Eylül ayında sona eren çeyrekte 62.9 milyar dolar gelir elde eden Apple, hisse başına 2.91 dolar kar elde etmişti. Aslında bu rakamlar gelir tarafındaki 61.5 milyar dolar ve kar tarafındaki ve 2.79 dolar beklentisinin üzerine çıkmıştı. Ancak finansal dördüncü çeyrekte 46.9 milyon iPhone satan şirket, analistlerin 47.5 milyon iPhone satışı beklentisinin altında kaldı. Bu noktada analistlerin 750.78 dolarlık tahminin aksine iPhone satış fiyatlarının ortalama 793 dolar olduğunu ekleyelim.

Haberin Devamı

Her ne kadar Cook, gelişmekte olan ülkelerden şikayetçi olsa da şirketin Çin’deki performasından memnun. Çin’deki gelirlerini yüzde 16 oranında büyüten Apple, 11.4 milyar dolar gelir elde etti. Üstelik şirket üst üste beş çeyrektir Çin pazarında çift rakamlı bir büyüme gösteriyor.